Бахтало о Васили!Честит Васильовден! Честита Нова Година!

На 14 януари е Васильовден – празник, известен като Ромската Нова Година и който от години отбелязваме като Ден на ромската култура.

Празнуването на Васильовден е свързано със стара легенда, разказваща, че Дяволът разрушил моста, по който вървели ромите, но свети Васил го построил отново, за да могат те да преминат над пречистващата вода и да започнат своя нов живот. Затова Васильовден е денят, в който – чрез силата на традицията и  ритуала – строим мостове към идните дни с вярата, че те ще бъдат по-добри!

„Ковид пандемията ни научи, че заедно можем да се справяме, направи по-контрастни категории като „добро“ и „зло“, помогна ни да открием в себе си потенциал, който не сме предполагали, че имаме.  Изминалата година изправи българското образование пред огромно предизвикателство. Пандемията се оказа катализатор за процеси, които иначе щяха да продължат с години и даде тласък на дигитализацията, която достигна и до най-отдалечените училища и най-уязвимите ученици“ пишат на страницата си активистите от най-влиятелната ромска организация „Амалипе“.

Във времето на извънредно положение, училищата, които обучават деца от най-уязвимите общности се  увеличават с близо 20% и достигат до над 50 % ученици, включени в синхронно обучение от разстояние в електронна среда. В 52% от училищата дистанционното обучение накара родителите да станат по-ангажирани с учебния процес на своите деца по време на дистанционното обучение. Образователните медиатори стават в изключително важна част от училищните образователни екипи.

Приятели роми! В навечерието на Василица искаме да ви пожелаем много здраве, щастие и успехи! Нека Новата 2021 година ни помогне да възстановим мостовете помежду си!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.