Байдън победи Доналд Тръмп. Успех, господин Президент!

Споделете статията:

Вече е факт: Джо Байдън е избран за президент на САЩ. С победата си срещу Тръмп в Пенсилвания кандидатът на демократите събира необходимите му гласове, съобщиха редица американски медии.

Кандидатът на демократите Джо Байдън печели президентските избори в САЩ, съобщиха CNN, NBC, Асошиейтед прес и редица други американски медии. Решаващ се оказа вотът в щата Пенсилвания, откъдето Байдън получи 20 гласа.

Джоузеф Робинет „Джо“ Байдън младши (на английскиJoseph Robinette „Joe“ Biden, Jr.) е сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ от 1973 до 2009 г. На 4 ноември 2008 г. е избран за вицепрезидент на САЩ в тандем с кандидат-президента на Демократическата партия Барак Обама, а на 20 януари 2009 г. встъпва в длъжност. Днес Байдън печели президентските избори в САЩ и така става четиридесет и шестият президент на страната.

По време на изборите в САЩ американците са се разделили на два ясно обособени лагера, показвайки установеното отдавна партийно разграничение по пол, класа и раса, съобщава АП, като се позовава на собствено мащабно проучване за нагласите на избирателите.

Въпреки пандемията и отслабената икономика, около 76 на сто от избирателите отдавна са били решили кого да подкрепят. Те са и мнозинството от поддръжниците на президента и кандидат на републиканците Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент и претендент на демократите Джо Байдън.

Байдън събира значителна и разнообразна група от избиратели – млади хора, жени, висшисти, жители на градовете и чернокожи. Около 38 на сто от подкрепата за него идва от цветнокожи гласоподаватели.

За Доналд Тръмп са гласували предимно бели, жители на селски райони. Той има вота на 62% от белите избиратели без висше образование, макар Байдън да се надяваше да отклони част от тях в своя полза. В същото време в някои части на Невада и Флорида президентът е успял да получи част от гласовете на латиноамериканците, като ги отклони от демократите.

Доналд Тръмп иска да оспорва по съдебен път резултатите в няколко американски щата.

по материали на печата виж тук и  тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.