България е безразлична към насилието над жени, смята специалният докладчик на ООН

България и българският Конституционен съд неправилно са интерпретирали термина „джендър“ от т.нар. Истанбулска конвенция и съответно не е правилно разбрана концепцията за закрила от „джендър базирано насилие над жените“, пише Дневник.

В България се забелязва толерантност и един вид „нормализиране“, нечувствителност към насилието над жени и домашното насилие, включително и заради дупки в законодателството. Мерките за защита в законите не са достатъчно и трябва да се помисли за тяхното по-бързо издаване и своевременност, да се получава незабавна закрила, както и държавата да гарантира спазването на тези заповеди.

 

Това са част от препоръките и констатациите, които е направила специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович. Тя е на посещение в България от 14 октомври, а вчера представи пред медиите констатациите и впечатленията си. Симонович ще представи окончателния си доклад в Съвета на ООН по правата на човека през юни 2020 г.

 

Сред останалите забележки са, че в България липсват и достатъчно приюти, където жени, жертви на насилие, да получават закрила и подкрепа. Макар множество институции да събират за своите нужди и на своето ниво данни за престъпления над жени, домашното насилие и убийствата на жени, тази информация не се събира систематично, няма единен подход, като дори липсват много аспекти от самите престъпления, причините за тях и последващите мерки. Така не могат да бъдат направени и съответните изводи, да се намерят пропуските и да се мисли за ясни промени.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.