България е отново осъдена за нарушаване на правото на свобода на сдружаване на македонски организации

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди за пореден път България за нарушаване на правото на свобода на сдружаване на две македонски организации – Дружество на репресираните македонци, жертви на комунистическия терор и Македонски клуб за етническа толерантност в България., се казва в съобщение до медиите от БХК. Организацията представлява жалбоподателите на първото дело – на дружеството.

И двете дела се отнасят за откази от регистрация, постановени от Благоевградския окръжен съд и потвърдени от Софийски апелативен съд с мотиви, че организациите са на български граждани, които претендирали да са македонци, а такива в България нямало. Това според българските съдебни органи застрашавало единството на нацията в нарушение на чл. 44, ал 2 от Конституцията. Освен това организациите си поставяли политически цели в нарушение на чл. 12, ал. 2 от Конституцията.

Тези аргументи са представени вече по десетки дела за регистрация на македонски организации и са нееднократно отхвърляни от Страсбургския съд. Тъй като те не са нищо ново, ЕСПЧ е разгледал делата на тричленни състави, които са постановили окончателни решения. Съдът е присъдил по 7 500 евро обезщетение на жалбоподателите по всяко от двете дела.

Тези решения идват след серия подобни осъдителни решения по дела на македонски организации срещу България през последните 14 години. В производство са още няколко жалби срещу откази, а българските съдилища не изглежда да се впечатляват от аргументите на ЕСПЧ и продължават да постановяват откази с отдавна отхвърлени от този съд аргументи.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа от няколко години е поставил вече решените дела на усилено наблюдение, което няма да се прекрати, докато организациите не бъдат регистрирани. В близките месеци предстои разглеждането на предложение за междинна резолюция на Комитета, която да констатира дългогодишния проблем с неизпълнението от България на постановените решения

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.