България ще се възползва от Фонда за възстановяване след пандемията от Covid-19 въпреки ниския брой на заразените

Споделете статията:

България много добре управлява кризата и цифрите показват, че там заразените са най-малко в сравнение с другите държави. Това обаче не означава, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд“, каза Председателят на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер пред БНР.

Интервюто с Вебер е направено в навечерието на утрешния ден когато на  извънредната сесия на Европейския парламент се очаква председателят Урсула фон дер Лайен да представи плана на Комисията за възстановяване след пандемията от коронавируса. Манфред Вебер и колегата му Зигфрид Мурешан са изпратили писмо до председателя на Комисията, в което заплашват групата да наложи вето върху 7-годишния бюджет на Общността, ако парламентът не бъде изцяло ангажиран в изготвянето на плана за възстановяване.

На въпрос на кореспондента на БНР Ангелина Пискова за критериите, по които ще се определя кои са най-засегнатите държави, Вебер уточни:

„Разбира се, първата идея е за хората, които са заразени. И това трябва да се взема предвид, тъй като в Северна Италия има региони, които бяха много сериозно поразени и тук трябва особен приоритет. Но последствията са далеч по-широки в икономически аспект“.

Да бъде финансирано със свежите пари бъдещето на Европа, както и следващото поколение. А това означава финансиране в цяла Европа – от София до Мадрид, от Стокхолм до Рим. Тоест, мрежа 5G през целия континент за цялостната му дигитализация.

Европейската народна партия подкрепя като цяло идеята, че който иска европейски пари, трябва да спазва европейските правила. Това важи и за независимостта на съдебната система. В България Бойко Борисов и правителството полагат много усилия, за да осигурят държава без корупция. И това трябва да стане и в много други страни. Например, в Чехия, има доста въпроси около премиера Бабиш –  как се харчат парите на европейския данъкоплатец. В Полша пък е на дневен ред независимостта на съдебната система.

 

 

Цялото интервю вижте тук

 

 
 
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.