България, Испания и САЩ изразиха своята почит към делото на Хулио Паленсия, спасил живота на 800 евреи през Вт.св.в.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, национален координатор за борба срещу антисемитизма, за когото Маргиналия писа/https://www.marginalia.bg/novini/balgarskoto-pravitelstvo-naznachava-natsionalen-koordinator-za-borbata-sreshtu-antisemitizma/,  кметът на София Йорданка Фандъкова, член на Мрежата за толерантност на кметовете от Европа и САЩ, заедно с  посланиците на САЩ и Кралство Испания Ерик Рубин и Хавиер Перес-Грифо, както и  председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар, валидираха пощенско-филателно издание в памет на Хулио Паленсия/1884-1952/, спасил стотици евреи от България. От днес, пощенската марка с неговия образ ще обикаля света в знак на признателност към неговото дело.

По време на про-нацисткото правителство в България,  Паленсия е посланик от 1940  до 1943 г. Той се сприятелява с редица евреи. Повечето от тях са сефаради – потомци на евреи, прогонени от Испания през 1492 г. През периода на своята посланническа работа Хулио Паленсия е свидетел на гоненията и расистки изстъпления. В кореспонденцията си до външното министерство на Испания, Паленсия пише:“Българските евреи се превръщат в жертва на такава жестока и кървава политика, че дори на най-студения и безразличен човек дъхът му спира… Те имат само едно желание – да напуснат тази страна, пък каквото ще да става… „Посланикът успява да издаде визи на 800 евреи ,за да напуснат България, в която действа противоеврейско законодателство. В хуманните си действия той отива по-далече. Хулио Паленсия осиновява две еврейски деца. Това са Клаудия (Клоди) Арие и брат й Рене, на 14 и 12 г. Баща им Леон Арие е от малцината разстреляни у нас евреи.

По настояване на Германия  Хулио Паленсия е обявен за персона нон грата и изгонен от България.

По време на церемонията посланик Ерик Рубин разказа за скъпата цена и  лични жертви, съсипаната кариера, за поетия риск от Хулио Паленсия да загуби дори живота си, за да постъпи правилно. /Ето пълното изказване на посланик Рубин https://www.youtube.com/watch…/

 

20171129_185950

На  28 ноември,  Председателят на ОЕБ „Шалом“ Александър Оскар  връчи на Маргиналия плакет с изображение на Софийската Синагога и валидираното пощенско-филателно издание в памет на огромното дело на Хулио Паленсия. Този жест бе направен като израз на уважение към единствената онлайн платформа за човешки права, за последователното отразяване на спасяване на евреите през Втората световна война, както и на отговорността на българската държава за депортираните близо 11 400 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия през 1943 г.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.