България – лошият пример за свобода на медиите

Концентрацията на собствеността и липсата на прозрачност кои са собствениците са най-големите пречки за медийната свобода в България. Така председателят на швейцарския клон на международната организация „Репортери без граница” Жерар Чоп обясни пропадането на България до 100-ното място сред 180 държави в индекса за свобода на медиите. За една година страната е слязла с 13 места надолу в класацията, по-свободни са медиите дори в страни, преживели война като Сърбия и Косово, много африкански и азиатски държави.

„България е лош пример по отношение на свободата на медиите”, обобщи Жерар Чоп на пресконференция, с която започна обучението „Свобода и независимост на медиите”, организирано по проекта „Демокрацията е процес“ на фондация „Дарик“ с подкрепата на швейцарския Фонд за партньорство и експертна помощ.

Диагнозата на швейцарския експерт е, че българските медии и отделни журналисти са подложени на силен политически и икономически натиск и работят в корупционна среда. Сред средствата за противодействие са защитата на източниците на информация и журналистическата солидарност, които ще бъдат акценти в обучението.

Българските участници във форума изтъкнаха, че връзката между купуване на политици и медии и увеличаване на рестрикциите към медии и журналисти е довела до засилване на автоцензурата и отказ от истинска разследваща журналистика.

Критичен поглед по проблемите на несвободата на медии у нас изложиха журналистите от Мрежата за свободно слово Пролет Велкова (Дарик радио), Асен Йорданов („Бивол“), Юлиана Методиева („Маргиналия“). Бяха изнесени данни за грубата намеса на КТБ в медиите през периода 2011-2014 г., установяването на монопол на пазара на информация, примери за непрозрачност на медийната собственост , опити за репресии над журналистите от Дойче Веле Еми Барух, Иван Бедров, както и върху сайта „Бивол“ за поредицата статии „Гнилите ябълки“, упражнявани лично от Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ.

Съдебните искове са непропорционално високи (вж. случая на Иван Бакалов) и действат сплашващо, а Законът за банките и кредитните институции увеличава риска за медиите, ако осветляват тъмните зони в управлението на мощни банки.

Според Асен Йорданов от „Бивол“ изкупуването и монополизирането на медии, финансирани от една банка, която в момента се срива, е илюстрация на пагубните процеси в обществото. В битката за свобода на словото България няма да получи помощ от управляващите – в продължение на години те демонстрират само стремеж за овладяване на медиите, каза той. Журналистът призова за обединяване и солидарност на журналистите срещу опитите да бъде задушено свободното слово, защото България е член на ЕС и е недопустимо олигархични кръгове да отнемат правото на обществото за информация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.