България пак е на дъното на ЕС по свобода на словото

България заема 113-о място по свобода на медиите от общо 180 страни в новата класация на „Репортери без граници“. Това съобщиха в сряда в-к „Капитал“, както и други издания, които се позовават на последната класация на страните по степен на свобода на словото, публикувана от то тази организация.

Страната ни е за пореден път най-ниско класираната държава-членка на Европейския съюз, и губи седем позиции в сравнение с миналата година. На практика България заема последната позиция в сегмент „Видими проблеми“, като от следващата 114-а позиция започват по-ниският сегмент „Трудна ситуация“.

Информацията, с която се мотивира позицията на България, не е променена в страницата на организацията от миналата година, и гласи: „Това се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски… Комисията за финансов надзор работи като „медийно ченге“, като налага глоби, заповядва на журналистите да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната.

В доклада организацията стига до извода, че свободата на медиите по света е в „дълбок и тревожен упадък“ заради натиска на властите и компаниите.

Спадът на България започна преди десетина години, като през 2006 страната бе на най-добрата си позиция – 35-о място, и оттогава се движи само надолу, като в последните години ускорява.

Индексът за състоянието на медиите в страната този път е почти 33, като за сравнение световният лидер Финландия е с индекс 8.5. Това поставя България на място, което е по-лошо от това на Черна гора, Украйна, Непал, ЦАР, Парагвай и др. Веднага след България са държави като Замбия, Нигерия, Катар и др., които вече попадат в групата на страните, които са в „трудна ситуация“. В рамките на ЕС от години няма страна с по-слаби показатели от България, но този път в рамките на Европа зад страната ни е само Македония (118), както и Русия (148) и Турция (151). За сравнение – съседна Румъния е на 49-а позиция, а Сърбия – на 59-а.

Само преди броени дни „Репортери без граници“ осъди свалянето на видеокарикатурите на художника Чавдар Николов от сайтовете на „Нова броудкастинг груп“ като „неприемлив акт на цензура“.

Състоянието на свободата на медиите е деградирало във всички региони на света през 2015 г. Според „Репортери без граници“ много от световните лидери развиват „параноя“ към журналистиката и предприемат твърди мерки срещу медиите, а отразяването на събитията от частните медийни организации все повече се определя от корпоративни интереси.

Индексът на свободата на печата в 180 държави, който се публикува от 2002 г. насам, обобщава серия от отделни показатели: плурализъм, независимост на медиите, среда, автоцензура, законови рамки, прозрачност и др. „Всички показатели бележат влошаване. Много държавни органи се опитват да си върнат медийния контрол в съответната страна, страхувайки се от прекалено открит обществен дебат“, каза Кристоф Делоар, генерален секретар на „Репортери без граници“. „Навлизаме в нова ера на пропаганда, когато новите технологии дават възможност евтино да се разпространява информация под диктовка. Днес за всички власти става все по-лесно да се обръщат директно към публиката чрез новите технологии“, подчерта Делоар.

Финландия запазва първото си място в Индекса на медийната свобода за шеста поредна година, следвана от Холандия и Норвегия. Макар че Европа остава зоната, където медиите са най-свободни, някои страни, например Полша (47-о място, надолу с 29 места), рязко са влошили позициите си в класацията, след като властите са затегнали контрола си над медиите. В Унгария правителството също се опитва да ограничи свободата на медиите. Във Франция (45-а, 7 места надолу) бизнесмени с интереси извън медийната сфера притежават значителна част от частните медии на национално ниво.

Във Великобритания (38-а, с 4 места надолу) полицията използва законите за правомощията на разследващите органи, за да принуждава журналисти да разкриват източниците си, докато в Италия (77-о място, с 4 места надолу) полицията често извършва обиски в редакциите на медиите по същата причина. Журналистите в страната често са заплашвани от мафията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.