България пак първа по смъртност в ЕС. Над 2000 нови случая

България е водач в мрачната класация по най-много починали от Ковид -19 на 1 млн. от населението.

Според данните за последните 7 дни страната е на първо място сред държавите в ЕС с 5,3 смъртни случая на милион от населението.

Източникът е университетът „Джонс Хопкинс“, които могат да бъдат открити на сайта Our world in data.

Втората позиция е за Гърция, трета е Литва. И двете държави са със значително по-добри показатели от България.

На фона на бързо влошаваща се епидемична обстановка у нас и нисък процент на ваксинираните днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи приемането на по-големи ограничения, които включват затварянето на нощните клубове, на заведенията на закрито, без публика по стадионите, затваряне на музеи, галерии, спиране на масовите мероприятия и т. н. Изключения ще има при пълно ваксиниране на персонал и посетители. От бранша на заведенията вече заплашиха с протест, въпреки че официална заповед на здравния министър няма.

Към момента приетият от МЗ COVID план, в който има описани четири фази на епидемията и съответните действия при влизането в някоя от тях, не се прилага.

Точно сегашният здравен министър Стойчо Кацаров в началото на встъпването си на поста заговори, че трябва да се направи анализ на причините за „ужасяващата смъртност“ по време на двете вълни през есента на 2020 г. и пролетта на 2021 г. Той поръча и специален доклад по темата на Националния център по обществено здраве и анализи.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.