Меморандумът* за Северна Македония изразява ясно влиянието на „патриотичните“ партии в управлението и показването на мускули

Австрийският историк, директор на Института за източни и югоизточноевропейски изследвания към университета в германския град Регенс, проф. Уулф Брунбаер коментира пред Дойче Веле възпалената тема за българския меморандум за Северна Македония.  Отричането на съществуването на македонската нация и езика, както и щекотливия проблем за т.нар. българска окупация като една от основните причини славянското население в Македония да се отрече от българската си идентичност, означава само едно. Според българското правителство историческата истина може да бъде диктувана от властта, е тезата на известния историк.

България прехвърля собствените си националистически възгледи за историята и културата върху друга държава и нейния народ, казва проф. Брунбауер. Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци. Или Дания да нарече норвежците аномалия, защото някога са били част от обща империя, а техният език се е развил от датския.

Австрийският историк смята, като вероятно причините  България така агресивно да натрапва „манията си по македонския въпрос“да са свързани с политическите сътресения, пред които е изправено правителството в София.  Образа на  „защитник на националната чест“ винаги помага за отвличане на вниманието. И второ, трябва да се вземе предвид влиянието на „патриотичните“ партии в управлението – дори това да е само символична поза и показване на мускули без особен ефект.

Голямата ирония на меморандума е неговото лицемерие, твърди Уулф Брунбаеур.

Официалната македонска идентичност е насадена сред населението с държавна намеса, дори може да се твърди, че нацията е „измислена“ от комунистите. Но почти същото важи и за България, където изграждането на нацията се проведе при авторитарен режим. Същото е и с езика: всички днешни стандартни езици в даден момент са били диалекти и обикновено е необходимо политическо решение, за да се реши кой диалект ще бъде основата за стандарта. Но за членството в ЕС просто не е от значение кога това се е случило, както не е от значение какво мислят хората за историята на собствения си език. Това не бива да пречи на двустранните отношения. Българското правителство осъжда предполагаемата приемственост на „комунистическата идеология“ в Македония, но не признава, че техният меморандум е можел да бъде формулиран по същия начин в Политбюро на БКП през 1960-те години.

Историкът намира прилики между този конфликт  и дългогодишния спор между Гърция и Македония.  Спор, воден от национализма, без същинско отношение към членството в ЕС и НАТО. Но в крайна сметка Гърция и Македония намериха компромис, напомня Брунбауер.

За съжаление Балканите винаги крият изненади. Защо тогава е необходима двустранна комисия, ако едната страна настоява, че резултатите от работата на тази комисия трябва изцяло да отразяват нейната позиция, пита проф. Брунбауер и заключава. България няма да си спечели много приятели, ако се опита да „отвлече“ преговорите с Македония в името на македонската си мания.

*Документът „Обяснителен меморандум за отношенията на Република България и Република Северна Македония в контекста на разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране“ все още не е публичен

Заглавието е на редакцията

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.