България – втора в ЕС по желаещи да се легализира марихуаната

Българите са на второ място по активност в гражданска инициатива за легализирането на марихуаната в Европейския съюз. Инициативата е заведена в регистъра на ЕС. За да бъде разгледана тя от Европейската комисия, са нужни поне един милион гласа и поне седем страни членки, които да са изпълнили квотата си. Всяка страна членка разполага с квота от гласове спрямо броя на населението си. За България тя е 13000 души. От нея досега са изпълнени около 2/3 – 8625 души да се включили в онлайн подписката. Това са 63,89% от задължителната квота.

На първо място е Полша, която вече е преизпълнила квотата си – при праг 38250 гласувалите са 40457, или 105,77%. На трето място се нарежда Швеция с 47,64% при праг 15000 души.

Страни, където режимът по отношение на марихуаната е сравнително либерален, проявяват по-нисък интерес към инициативата. В Холандия, която е известна с легалната употреба на марихуана в определени заведения в Амстердам например са гласували едва 2,69% от квотата. В Полша употребата, отглеждането, пренасянето и продажбата на канабис са незаконни, но се водят дебати за легализирането му. Швеция има рестриктивна политика по отношение на наркотиците. В България притежанието дори на еднократна доза се наказва с глоба или затвор. Проектът за нов Наказателен кодекс, който не беше приет, предвиждаше възможността за глоба да отпадне и притежанието на наркотици да се наказва само със затвор.

Има и изключения – например в Гърция, където притежанието или употребата дори на малки дози марихуана е незаконно, досега са гласували едва 78 души, или 0,47% от квотата.

Гражданите на Европейския съюз могат да се включат в инициативата до 20 ноември 2014 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.