Българската гранична полиция връща с побои бежанци в Турция

В последния месец българската гранична полиция е връщала насилствено в Турция търсещи убежище сирийци, съобщи правозащитната организация Хюман Райтс Уоч, като се позова на показания на жертви. Някои от тях са били бити. ХРУ документира три отделни случая на принудителни връщания в Турция, засегнали най-малко 43-ма души, всичките сирийци.

Експерт от ХРУ заявява, че побоят над хора, които търсят убежище и насилственото им връщане там, откъдето са дошли, е грешно и незаконно. ЕС трябва да настоява пред София границите на България да останат отворени за сирийци и други търсещи убежище, както и да се прекратят злоупотребите с правата на бежанците.

Бежанците, потърсилите убежище в България, но насилствено върнати в Турция, свидетелстват, че полицията ги е била заедно с осем други членове на групата им и ги е държала около три часа, без да извърши съответните процедури и без възможност да попълнят молба за убежище. Потърпевшите допълват още, че полицаите са ги били с палки, юмруци и са ги ритали с ботуши. Стъпвали са върху тях и са ги карали да лежат по корем, с лице към земята.

ХРУ и преди е документирала малтретиране на търсещи убежище, бежанци и мигранти в България, включително на сирийци. В доклада си от април „План за недопускане” организацията идентифицира 44 случая, в които потърпевши са 519 души, задържани от гранична полиция и върнати в Турция търсещи убежище, бежанци и мигранти. Някои от тези връщания са включвали крайна употреба на сила от полицията, включителни тежки побои и стрелба.

Организацията твърди, че въпреки предупредителните сигнали, България е била неподготвена за увеличаването на бежанския поток. Правителството е приело „план за недопускане”, за да ограничи броя на търсещите защита в България. Той включва строежа на 32-километрова стена и изпращането на 1500 повече полицаи на границата. Ефектът е незабавен: 1514 влезли на територията на България от януари до юни 2014 г. в сравнение с над 3600 само през октомври 2013 г. според данните на Агенцията за бежанците към ООН.

Хюман Райтс Уоч напомня, че принудителното връщане на търсещите убежище нарушава задълженията на България според вътрешното и международно законодателство, включително според Конвенцията за бежанците, Европейската конвенция за правата на човека, както и Хартата за основните човешки права на ЕС, която гарантира правото на търсене на убежище.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.