Български евреи протестират срещу партньорството на еврейска организация с Джамбазки

Споделете статията:

Еврейска организация в България протестира срещу сътрудничеството на еврейски организации с депутат в Европейския парламент – националист. Това предаде Еврейската телеграфна агенция, цитирана от американското еврейско издание Forward.

В писмо, изпратено миналия понеделник от софийската ложа на еврейската организация „Б’ней Б’рит“, председателят на ложата Соломон Бали укори центъра „Симон Визентал“ за сътрудничеството му с Ангел Джамбазки от ВМРО, който е член на групата на Групата на европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент (ЕП).

Предишната седмица Джамбазки беше домакин, заедно с центъра „Визентал“ и Европейската Еврейска асоциация, на конференция в ЕП за антисемитизма на Хамас. Шимон Самуелс, директор по международните отношения в Центъра, каза, че срещата е била част от серия събития за антисемитизма на Хамас във всяка европейска страна, чийто парламент е гласувал за признаването на Палестина за държава по-рано тази година.

„Може да видите, че Джамбазки поддържа всички анти-гей, антиромски, анти-мигрантски и ултранационалистически събития, изпълнени с насилие“, написа Соломон Бали. „Нелепо е да виждаме еврейски организации, които дават легитимност на такъв евродепутат“, допълни той.

Висш представител на „Шалом“, най-голямата организация на българските евреи, се противопостави на квалификациите на Бали за Ангел Джамбазки. Той предпочете да се изкаже анонимно с аргумента, че не е оторизиран да говори от името на организацията: „Джамбазки е националист и партията му има проблеми с ромите, но нищо не може да попречи на сътрудничеството с него, или с почти никой друг политик.“

Говорителят на „Шалом“ каза пред Еврейската телеграфна агенция, че организацията е отворена за сътрудничество с всички партии, включително ВМРО, с изключение на крайнодясната „Атака“.

Джамбазки отрече твърденията на Бали. В отговор на писмото на председателя на софийската ложа на „Б’ней Б’рит“ председателят на Европейската еврейска Асоциация написа, че евродепутатът от ВМРО е „поддръжник на борбата срещу антисемитизма в Европа, както и съпричастен към проблемите, засягащи еврейските общности в Европа“. „Партията му е мейнстрийм дясна организация“, допълниха от Асоциацията.

Както Marginalia вече писа, преди година британският евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Катрин Биърдър протестира срещу решението на Групата на европейските консерватори и реформисти в ЕП да приеме за свой член Ангел Джамбазки.

„Обществеността заслужава обяснение защо консерваторите в европарламента са се съгласили да делят една трибуна с тази разколна и омразна личност, която е толкова далеч от британските ценности на толерантност и състрадание“, каза тя пред британското ЛГБТ издание PinkNews.„Въпреки името си, този човек очевидно не е ангел. Всъщност, като се обединяват с толкова открито расистки и хомофобски политик, торите танцуват с дявола“, добави Биърдър.

Това стана, след като в интервюто пред сайта One Europe Ангел Джамбазки нарече победителя в миналогодишната „Евровизия“ Кончита Вурст „брадато същество“ и „генно модифициран организъм“, а победата ѝ – „много опасна тенденция“ на разрушаване на европейската „ценностна система“. В същото интервю Джамбазки не пропусна да повдигне и „циганския въпрос“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.