Историци за случая “Бююк”: историята не трябва да се използва за всяване на страх и омраза

Български историци изразиха обща позиция по случая “Бююк” и медийното му отразяване. Специалистите по балканска история, подписали отворено писмо, публикувано на сайта “Терминал 3” вчера, са проф. Надя Данова от Института по балканистика и център по тракология в БАН, доц. Светлана Иванова от Историческия факултет на СУ, доц. Олга Тодорова и доц. Стефка Първева от Института за исторически изследвания към БАН, доц. Росица Градева от Американския университет в България и Института по балканистика и център по тракология в БАН, както и Кета Мирчева, историк на свободна практика.

В писмото се казва:

В последните дни на българската общественост стана известен позорният акт на правителството на Република България по несъобразеното с решението на българския съд и международните актове предаване на един турски гражданин на властите в неговата страна.

Оказва се, че това не е първият и най-лошото – не е последният подобен акт, въпреки възмущението на хора и организaции с различна политическа и идеологическа ориентация. Като граждани на Република България и ние, долуподписаните, придържайки се към демократичните принципи и изповядвайки ценностите на хуманизма, заявяваме, че не приемаме поведението на настоящето държавно ръководство и заставаме зад онези наши сънародници и правозащитни организации, които осъдиха действията на изпълнителната власт.

За съжаление, опитите на управляващите да обяснят поведението си по „горещия” казус с експулсирането на турския гражданин, както и коментарите по него бяха придружени с исторически препратки, които намираме за неуместни и обезпокояващи. Те очевидно имат за адресат българската публика и се опират на негативни стереотипи. Ето защо се чувстваме задължени, както сме го правили и преди, да заявим възмущението си от спекулациите с историческата наука и историческите факти.

Действително, настоящата политическа криза позволява да се правят множество аналогии със събития от отминалите векове, но това едва ли ще е от полза, ако става повърхностно и спекулативно. Историческото знание НЕ трябва да се използва, за да всява страх и омраза, а за да носи разум. Решението на големите предизвикателства на днешния ден не е в миналото, а в сегашните действия, в които се оглежда нашето бъдеще. 

Миналата седмица в ефира на Нова телевизия Бойко Борисов оправда екстрадирането на Абдуллах Бююк със заплахата трите милиона бежанци, които понастоящем са в Турция, да се озоват в България. “Обикновено Османската империя отива до Австрия, там тапата вече ги спира, жертва на това обаче стават Балканите”, каза премиерът.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.