Историци за случая „Бююк“: историята не трябва да се използва за всяване на страх и омраза

Български историци изразиха обща позиция по случая „Бююк“ и медийното му отразяване. Специалистите по балканска история, подписали отворено писмо, публикувано на сайта „Терминал 3“ вчера, са проф. Надя Данова от Института по балканистика и център по тракология в БАН, доц. Светлана Иванова от Историческия факултет на СУ, доц. Олга Тодорова и доц. Стефка Първева от Института за исторически изследвания към БАН, доц. Росица Градева от Американския университет в България и Института по балканистика и център по тракология в БАН, както и Кета Мирчева, историк на свободна практика.

В писмото се казва:

В последните дни на българската общественост стана известен позорният акт на правителството на Република България по несъобразеното с решението на българския съд и международните актове предаване на един турски гражданин на властите в неговата страна.

Оказва се, че това не е първият и най-лошото – не е последният подобен акт, въпреки възмущението на хора и организaции с различна политическа и идеологическа ориентация. Като граждани на Република България и ние, долуподписаните, придържайки се към демократичните принципи и изповядвайки ценностите на хуманизма, заявяваме, че не приемаме поведението на настоящето държавно ръководство и заставаме зад онези наши сънародници и правозащитни организации, които осъдиха действията на изпълнителната власт.

За съжаление, опитите на управляващите да обяснят поведението си по „горещия” казус с експулсирането на турския гражданин, както и коментарите по него бяха придружени с исторически препратки, които намираме за неуместни и обезпокояващи. Те очевидно имат за адресат българската публика и се опират на негативни стереотипи. Ето защо се чувстваме задължени, както сме го правили и преди, да заявим възмущението си от спекулациите с историческата наука и историческите факти.

Действително, настоящата политическа криза позволява да се правят множество аналогии със събития от отминалите векове, но това едва ли ще е от полза, ако става повърхностно и спекулативно. Историческото знание НЕ трябва да се използва, за да всява страх и омраза, а за да носи разум. Решението на големите предизвикателства на днешния ден не е в миналото, а в сегашните действия, в които се оглежда нашето бъдеще. 

Миналата седмица в ефира на Нова телевизия Бойко Борисов оправда екстрадирането на Абдуллах Бююк със заплахата трите милиона бежанци, които понастоящем са в Турция, да се озоват в България. „Обикновено Османската империя отива до Австрия, там тапата вече ги спира, жертва на това обаче стават Балканите“, каза премиерът.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.