Български журналист е заплашен заради разследванията си

Българските власти да защитят Димитър Стоянов, журналист от базирания в София уебсайт „Бивол”. Това призоваха от „Репортери без граници“ на сайта си. От организацията искат и властите ни да осигурят текущ доклад за разследването им на сериозните заплахи, пред които е бил изправен през изминалата година.

През последните месеци Стоянов и други журналисти от „Бивол” (Bivol.bg) са публикували няколко мащабни разследващи материали за корупция, присвояване на обществени средства и връзки между представители на българското правителство и криминални групировки. Но хора, споменати в тези в тези доклади, са ги подложили на различни форми на сплашване и тормоз с цел да ги разубедят да продължават работата си, твърдят от „Репортери без граници“.

Започнато е полицейско разследване за сериозните заплахи, които Стоянов получава повече от година, но той лично не е уведомен за подробности около хода му. Междувременно сериозността на заплахите се увеличава. На 13-ти декември Стоянов получава призовка за разпит от полицията в Троян във връзка с материала му за необяснимото богатство, придобито от Момчил Мондешки, адвокат, свързан заедно с високопоставени политици в т.нар. случай „Яневагейт” за търговия с влияние.

„Предлагаме пълната си подкрепа на екипа на „Бивол”, жертва на безпрецедентна кампания на тормоз от страна на разследваните олигарси и представители на правителството, и изискваме защитни мерки за Димитър Стоянов”, каза Полин Аде-Мевел, председател на европейския отдел на „Репортери без граници“ за Балканите.

Един от редакторите на „Бивол“, Атанас Чобанов, скоро беше избран в комитета на Проекта за Докладване на Организираната Престъпност и Корупцията – международна разследваща платформа.

България е класирана на 106-то място от 180 държави според Индекса за Свобода на Словото на „Репортери без граници“, най-ниската позиция на страна член на Европейския съюз.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.