Българските евреи приветстват решението на Facebook да забрани отричането или изопачаването на Холокоста

Facebook  обяви решението си да актуализира политиката си на реч на омразата, за да забрани всякакво съдържание, което отрича или изкривява Холокост, пише The Sofia Globe.

Обявявайки решението, Моника Бикерт, вицепрезидент на политиката за съдържание на Facebook, заяви, че организациите, които изучават тенденциите в речта на омразата, отчитат увеличаване на онлайн атаките срещу много групи по света, „и ние продължаваме усилията си да го премахнем“.

„Забранихме повече от 250 бели върховнически организации и актуализирахме политиките си за адресиране  на такива групи като  QAnon. Също така рутинно забраняваме други лица и организации в световен мащаб и премахнахме 22,5 милиона речи на омраза от нашата платформа през второто тримесечие на тази година “, каза Бикерт.

След година консултации с външни експерти, Facebook наскоро забрани антисемитски стереотипи за колективната власт на евреите, които често ги изобразяват като управляващи света или неговите основни институции, се казва в изявлението.

„. Решението ни се подкрепя от добре документирания ръст на антисемитизма в световен мащаб и тревожното ниво на невежество относно Холокост, особено сред младите хора. Според неотдавнашно проучване сред възрастни в САЩ на възраст между 18 и 39 години, почти една четвърт заяви, че вярва, че Холокост е мит, че е преувеличен или не са сигурни “, каза Бикерт.

Коментирайки съобщението на Facebook, председателят на Световния еврейски конгрес Роналд С. Лаудер заяви: „Като предприема критичната стъпка за премахване на съдържанието, отричащо Холокоста, Facebook показва, че признава отричането на Холокост за това, което наистина е – форма на антисемитизъм и следователно реч на омразата.

Отричането на Холокост, омаловажаването му, минимизирането му е инструмент, използван за разпространение на омраза и фалшиви конспирации относно евреи и други малцинства. Днешното съобщение изпраща силно послание, че Facebook няма да позволи злоупотребата с платформата му да популяризира омразата.Председателят на „Шалом“ доц. Александър Оскар каза пред The Sofia Globe: „Този ход неизбежно ще подкрепи усилията на еврейските общности по света за борба с възхода на ксенофобията в обществата“.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.