Българското правителство трябва да направи повече в борбата срещу престъпленията с дискриминационен мотив спрямо ромската общност, заявява конгресмен Хейстингс.

 
Председателят на Хелзинкската комисия на САЩ, конгресмен Алси Хейстингс, изрази безпокойство от растящия брой нападения от тълпи спрямо ромската общност в Европа, в това число скорошния случай в Габрово. В становище от петък той заявява, че правителствата на България, Италия, Франция и Чешката република, където наскоро имаше такива нападения, трябва да направят повече в борбата срещу подбуждането към омраза и престъпленията с дискриминационен мотив спрямо ромската общност.
 
Конгресмен Хейстингс обръща внимание, че нападението над районно полицейско управление е нападение срещу самата демокрация. Той отбелязва и последвалите посегателства над домовете на роми в Габрово, както и че тези деяния идват след скорошни антиромски изявления от високопоставени държавници в страната ни, като цитира конкретно изявленията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов от февруари. Конгресмен Хейстингс цитира и други случаи на насилие от Италия, Франция и Чешката република.
 
Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа, наричана накратко Хелзинкската комисия на САЩ, е американска правителствена агенция, учредена през 1975 г. за извършване на наблюдение на спазването на Заключителния акт от Хелзинки и други актове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Агенцията не е свързана с българската гражданска организация Български хелзинкски комитет или с други граждански организации в Европа, носещи името на Хелзинкския заключителен акт, който е първата междудържавна договореност, с която държавите от тогавашния Източен блок поемат ангажимент към правата на човека на своя територия.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.