Българското представителство на най-старата еврейска организация Б’ней Б’рит ще отбележи Европейски ден на еврейската култура

Ложа „Кармел” на българското представителство  на „Б‘ней Б‘рит“ – най-старата еврейска организация, създадена в САЩ през 1843 г. за  пореден 21-ви път ще отбележи Европейски ден на еврейската култура – Ден на отворени врати.

Идеята за този ден е възникнала през 1996 г. във Франция, а през 1999 г. придобива популярност. Основната цел на Деня на отворените врати е да се популяризира еврейската култура и да се даде възможност на повече хора да се докоснат до еврейските ценности, традиции, обичаи и религия.

За 2017 година темата е „Диаспората”. Ще   бъде представена уникалната презентация на Владимир Железни, бивш евродепутат от Чехия, медиен експерт, забележителен фотограф и общественик. Владимир Железни е от малцината допуснати до общността на хасидите. Целта на хасидизма е да се възстанови благочестивото духовно преклонение пред бога и близостта с Всевишния. Харизматичното духовно лидерство се предава от един на друг цадик (праведник). Мистично настроените хасиди считат за осветено своето духовно учителство, а това не винаги е в съзвучие с официалния авторитет на равините.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.