Бан ки-Мун: ООН е солидарна с борбата на ЛБГТИ хората за признание, уважение и права

Споделете статията:

Генералният секретар на ООН Бан ки-Мун заяви пълната си подкрепа за движението на ЛГБТИ хората за равноправие, съобщава ООН. Това стана на 29 септември в изявление, произнесено на заседанието на ЛГБТИ групата за ключовите проблеми, преминало под лозунга  „Да не изоставяме никого: равенство и включване в дневния ред на световното развитие след 1915 г.“. “ЛГБТИ група за ключовите проблеми” е междурегионален орган в рамките на ООН, състоящ се от представители на редица държави, на ЕС и на САЩ, както и на Върховния комисариат на ООН за правата на човека. Тя е създадена, за да обсъжда проблемите на ЛГБТИ хората и да предлага пътища за тяхното решаване.

Бан ки-Мун подчерта, че „е солидарен с гей юношата, когото пребиват, с транссексулната жена, която е уволнена заради това от работата си, с лесбийката, която е жертва на подло сексуално насилие“.

„Това не е просто личен ангажимент, това е институционална обвързаност с каузата на ЛБГТИ хората“, декларира той.

Като благодари на „ЛГБТИ групата за ключовите проблеми“ за нейната отдаденост на борбата за права на човека за всички хора, той каза, че „нейната работа е изключително важна в плана на общите действия за изпълнение на мисията на ООН“.

Според Бан ки-Мун „Целите за устойчиво развитие“, приети от световните лидери, те имат един водещ принцип: да не изоставяме никого. „Ние ще достигнем тези цели само ако стигнем чрез тях до всички хора независимо от сексуалната им ориентация или от половата им идентичност“, подчерта Генералният секретар на ООН.

„В твърде много държави ЛГБТИ хората са измежду най-бедните и  най-маргинализираните членове на обществото“, е заяви още той, и добави: „ние се нуждаем от повече данни, за да съставим ясна картина, но вече знаем, че тезата за това, че ако се гей, забогатяваш, е изцяло мит. Изследванията показват, че гей мъжете и лесбийките са непропорционално повече от другите подложени на дискриминация и на насилие. Те биват отделяни от семействата си, изгонвани от домовете си и отстранявани от училищата. Твърде много от ЛБГТИ хората са безработни, бездомни и и се борят за оцеляване“.

„Положението на трансполовите хора е дори по-лошо. Делът на бездомните, бедните и гладуващите измежду тях е още по-висок“, каза Генералният секретар на ООН.

Бан Ки Мун е спомена за „освобождаването“ на ЛБГТИ хората и заяви, че „усилията, които ние правим, за да премахнем нетолерантността и омразата, ще донесат големи ползи при осъществяването на глобалния дневен ред  на „Целите на устойчивото развитие“.

Накрая той е увери ЛГБТИ хората, че „ООН винаги ще поддържа и ще се солидаризира с тяхната борба за признание, уважение и права“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.