Банкерката Петя Славова пак съди журналиста Иван Бакалов (обновена)

Споделете статията:

06.03.2015 08:40 

Рано тази сутрин Иван Бакалов съобщи за Marginalia, че Петя Славова е оттеглила финансовите си претенции по наказателното дело. Остава паричният иск по гражданското дело.

05.03.2015 10:15

Петя Славова започна ново дело срещу главния редактор на e-vestnik Иван Бакалов. За поредния иск на председателката на надзорния съвет на Инвестбанк алармира публикация в електронното издание.

Както Marginalia вече писа, през септември Славова заведе дело срещу Бакалов за негови публикации в e-vestnik от 2011 г., обединени под общото заглавие “Клептокрация”, за сумата от 100 000 лева. След публикацията на Marginalia, препечатана от “Биволъ”, Славова направи опровержение, че искът всъщност е за 25 000 лева. Тогава “Биволъ” и е-vestnik публикуваха страници от исковата молба, от която става ясно, че първоначалният иск е за 25 000 лева, но тя оценява щетите на общо 100 000. Първото заседание по делото е било на 23 февруари. От електронното издание не дават информация за него, тъй като по искане на адвоката на Славова то се гледа при закрити врати.

Новото дело, заведено от Петя Славова, е по същите обвинения като предишното, но е наказателно, за разлика от първото, което е гражданско. Според e-vestnik в тъжбата си тя твърди, че е оклеветена, което е престъпление по Наказателния кодекс. На страница 6 от тъжбата Славова става въпрос за 100 000 лева, а на страница 10 – за 50 000 лева. Съдът е образувал наказателно дело от частен характер.

“По света обикновено съдят медии и издатели, а в България е масова практика да съдят журналисти като физически лица. Има голяма разлика”, се казва в публикацията на e-vestnik. Иван Бакалов е главен редактор, издател и собственик на е-vestnik, но е съден в качеството му на физическо лице.

“Издателят преценява правните си аргументи, за да публикува или не някой текст. Но когато искът на засегнатия е насочен срещу журналиста, това е сплашване, защото физическо лице и издател са различни неща. Журналистът трудно може да покрие такива големи искове, и затова може да загуби примерно личното си жилище при евентуална присъда, а издателят отговаря с фирмата си. Дори журналистът да е прав в твърденията си, върху него пада страхът от съдебно преследване и малко или повече той се отказва да пише разобличаващи материали. Българските съдилища са възприели като масова практика да допускат дела срещу журналисти като физически лица, а не срещу издатели”, се казва още в публикацията.

След информацията за първото дело на Славова срещу Бакалов журналистът от “Биволъ” Асен Йорданов съобщи, че срещу него има заведено дело от Моника Йосифова, която го съди за 56 000 лева. Тогава Мрежата за свободно слово организира пресконференция “Недосегаемите срещу свободата на словото”. На нея участващи журналисти коментираха, че казусите с Бакалов и Йорданов са “ярки примери за политика на сплашване”, тъй като исковете са непропорционално големи и няма как да бъдат заплатени от журналистите. Това, според участниците в пресконференцията, цели да откаже колегията от опитите да разследват дейността на банки.

У нас има и случаи на сериозни финансови претенции срещу медии, освен срещу журналисти, заради публикации на финансови теми, предимно свързани с работата на банки. В средата на януари Комисията за финансов надзор наложи на “Капитал” глоба от 160 000 лева заради две публикации – за дивидент на “Софарма” и за Корпоративна банка. Врачанският сайт “Зов нюз” беше глобен със 100 000 лева заради публикация със заглавие “Първа инвестиционна пред фалит?” Това стана повод за протест срещу опитите на цензура на медиите, а Marginalia организира дискусия за свободата на медиите в края на януари.

E-vestnik продължава да събира дарения за разноските по делата. Изданието предлага да се създаде фонд, който да покрива съдебните разходи на всички, срещу които Инвестбанк завежда искове – както медии и журналисти, така и бивши служители на банката.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.