Банкерът Цветан Василев ще бъде разпитан по сигнал за незаконно забогатяване

Банкерът Цветан Василев е редовно призован за разпит в прокуратурата, предаде dnevnik.bg, като се позова на свои източници. Василев, който е собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), се намира в чужбина и ще бъде разпитан, когато се върне в страната.

Новина идва ден след като неопределен брой ръководители на КТБ бяха извикани в прокуратурата на разпит. Това стана в рамките на разследване, предприето по сигнал на неформалната гражданска организация „Протестна мрежа” от 25 февруари. В сигнала, подписан от 13 активисти на групата, се твърди, че банкерът Цветан Василев, депутатът от ДПС Делян Пеевски и лидерът на партията „България без цензура” Николай Бареков са образували престъпна група. Цел на тази група, според сигнала, е незаконното обогатяване на членовете й, извършване на търговия с влияние и укриване на доходи.

„Данните са взети от медийни публикации“, коментира при внасянето на сигнала през февруари Николай Стайков, координатор на сайта Noresharski.com и активист на “Протестна мрежа”. По думите му, в тях се говори за „сериозно разминаване между деклариран и реален начин на живот“. Един от примерите за това е разследването за 98-те имота на Пеевски и майка му Ирена Кръстева, публикувано на адрес http://noresharski.com/imotite-na-delyan-peevski-majka-mu-galeriya/.

Според „Протестна мрежа“ сигналът е внесен на фона на многомесечни публикации по темата, след които прокуратурата не се е самосезирала.

Прокурорската проверка на банкера Василев е на фаза разпити, а проверката на Пеевски и Бареков – „на фаза почти финализиране на данъчни проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати”. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред bTV в четвъртък сутринта.

Уточнението му идва след като в сряда от „Протестна мрежа“ допуснаха, че проверката е избирателно насочена единствено срещу Василев, докато сигналът е подаден срещу трима души.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.