Баща, 16-годишен син и още двама чужденци починаха от студ на българо-сръбската граница

Четирима чуженци починаха от измръзване, а други 13 са спасени от граничните власти. Това съобщи вестник „Труд” във вчерашния си брой.

Четиримата търсещи убежище, открити мъртви преди дни край българо-сръбската граница във Видинско, са починали от хипотермия. Това сочат резултатите от извършените аутопсии. Трима от починалите са сирийци, а четвъртият е иракчанин. Сред умрелите са баща и син. Момчето е едва 16-годишно. Според източници от МВР хората са се опитвали да минат границата, а телата на загиналите са разпознати от техни близки.

Сигналът за бедстващи чужденци е получен към 22 часа в събота, когато чрез тел. 112 в ГПУ-Брегово е подадена информация, че група бежанци се е изгубила на път за нелегално минаване на границата. Разделени на групи, търсещите убежище се загубили в мъглата. Премръзнали и мокри до кости от изливащия се по това време проливен дъжд, те успели да се свържат по телефона със свой познат в Германия и поискали помощ. Граничната полиция и МВР започнаха в събота голяма операция за издирване на бедстващите в землището на село Раковица, община Макреш.

Издирването продължи и в неделя. Бяха намерени две групи чужденци без документи за самоличност – от Сирия, Алжир, Афганистан и Пакистан. Те се опитвали да пресекат границата със Сърбия, но се загубили и премръзнали.

На мястото полицейските служители открили безжизненото тяло на 33-годишен мъж от Ирак, като по трупа на починалия нямало видими следи от насилие. В землището на село Киряево граничните открили телата на още трима мъже.

От МВР съобщиха пред „Труд”, че всички чужденци са били в процедура по получаване на статут на бежанец, а след като са потърсили закрила на територията на страната ни са предприели рискования опит да я напуснат.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.