Баща на 11 годишен гей ще ходи 96 мили срещу хомофобията в училище

Баща ще предприеме акция срещу хомофобията в училище. Той ще измине пеша 96 мили (близо 154,5 километра) из Шотландия, за да се противопостави на хомофобията, съобщи PinkNews.

Нийл Даримор пожелал да види края на хомофобията в училище, след като синът му го помолил да пази сексуалната му ориентация в тайна. 11-годишното момче наскоро му казало, че е гей, но поискало баща му да не разказва за това, защото се страхувало, че в училище ще си променят отношението към него.

„Да чуеш, че детето ти моли част от неговата идентичност да не се знае от възрастните, които са там, за да го образоват, защитават и подкрепят, е удар в стомаха“, заяви Даримор. Той разказа, че причина за страха на сина му е, че друго момче от училището разкрило сексуалната си ориентация миналата година и учителите започнали да се държат зле с него.

„Твърде често чувам от децата си истории как или са били цел, или са станали свидетели на хомофобски тормоз и това е проблем, с който изглежда малко учители знаят как да се справят. Тревожно и разстройващо е да видиш как другите деца се държат с детето ти като аутсайдър на сексуална основа и това трябва да се промени“, сподели Даримор.

Бащата се надява да предизвика промяна, като изходи пеш разстоянието от Милнгейви, северно от Глазгоу, до Форт Уилямс, за да събере средства за активистката група „Време за включващо образование“. Цел на тази група е ЛГБТ темите да се изучават в шотландските училища, като по този начин се противодейства на увеличаващия се брой психични проблеми, самонараняване и самоубийства сред ЛГБТ младежите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.