Бебетата под 800 грама вече няма да са „биологичен отпадък“

Бебетата, родени под 800 грама, които не оцелеят, вече няма да бъдат третирани като биологичен отпадък. Това стана възможно след решение на Върховния административен съд от 17 март, с което се отменя разпоредба от медицинския стандарт по акушерство и гинекология от 2014 г.

Според този стандарт ражданията преди 26-тата седмица от зачеването и тези на бебета, тежащи под 800 грама, се смятат за аборт, освен ако бебето не преживее поне три денонощия. Според предишната наредба от 2008 г. едно раждане е считано за аборт, ако се е случило преди 22-рата седмица от бременността или ако плодът е под 600 грама.

Завишените стандарти за аборт бяха оспорвани в съда от Фондация „Макове за Мери“. Фондацията е основана от педиатърката Бояна Петкова, която от години води борба мъртвородените деца да не се третират като биологичен отпадък. През юли 2015 г. тя успя да се пребори за правото родителите вече да могат да погребват или кремират мъртвородените си деца.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.