Беларус е единствената страна в Европа, където все още хора се осъждат на смърт и се екзекутират

Беларус е единствената страна в Европа, в която все още хора биват осъждани на смърт и екзекуциите се извършват, съобщава сайтът на Радио Би Би Си.

Тази страна често бива наричана „последната диктатура в Европа“. Тя е единствената страна на континента и измежду държавите, образуващи бившия СССР, където продължава да се практикува смъртно наказание. Но всичко, което е свързано с него, е покрито със завесата на тайната, твърди Би Би Си.

Там смъртната присъда се изпълнява с изстрел в главата, но няма достоверни данни колко души са екзекутирани. Предполага се, че след 1991 г., когато Беларус стана независима, са били осъдени на смърт и тази присъда е била изпълнена на над 300 души. Според Амнести интернешънъл през 2017 г са били екзекутирани двама души.

Сега най-малко шест души очакват изпълнение на наложената им смъртна присъда. Според закона жени не могат да бъдат осъдени на смърт.

Обикновено затворниците, които са осъдени на смърт за убийство при особено отегчаващи обстоятелства, ги държат в килии при особено строг режим  в приземния етаж на един затвор в Минск, който е построен още през 19-ти век и част от който е разрушена. В този затвор появата на журналисти и правозащитници е много рядко явление, те не биват допускани.

Осъдените на смърт затворници биват държани при неимоверно тежки условия и като правило биват психологически и физически инквизирани, сочи доклада на правозащитния център „Весна“ за 2016 г.

„На затворниците се разрешава да лежат или да седят седнали само през нощта“, разказва на правозащитниците бивш служител на този затвор. Така те са принудени през по-голямата част от денонощието да измерват с крачки килиите си. Дори правото им да получават и изпращат писма често не се спазва.

Деня на изпълнението на присъдата прокурор обявява на затворника, че молбата му за помилване не е одобрена от президента. „Те се тресяха – дали от студ или от страх, а обезумелите им очи излъчват такъв искрен ужас, че е беше невъзможно да ги гледаш, казва бившия началник на този затвор Олег Алкаев.

На осъдените завързват очите и ги отвеждат в специална стая, достъп до която имат много малко хора и то след специално разрешение.

В тази стая карат осъдените да коленичат и ги убиват с изстрел в тила.

Цялата процедура трае около две минути. Роднините научават за екзекуцията чак след няколко седмици или дори месеци.

Телата на убитите не се предават на роднините, а местата на погребването им са държавна тайна. Това е нарушение на правата на затворниците и на семействата им, заявява през 2017 г. докладчикът на ООН по правата на човека Миклош Харасти. Според него подобно поведение е сравнимо с инквизиция.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.