Белгия ще приеме деца и майки от бежански лагери в Сирия

Белгия ще приеме на своя територия деца и майки, държани в бежански лагери в Сирия, заяви белгийският премиер Александър де Кро, предаде БНР.

Подобно на САЩ, Европа неведнъж е изразявала готовност да се погрижи за част от непълнолетните, чиито семейства са отишли да се бият за терористичната организация „Ислямска държава“ в Сирия, и да предотвратят отглеждането на ново поколение от екстремисти.

Европейските правителства обаче все още изпитват колебания, тъй като в Европа отношението към семействата на екстремистите е негативно, особено предвид травмата от терористичните нападения в европейски страни през миналото десетилетие.

Брюкселски съд постанови през декември 2019 г. белгийското правителство да върне в Белгия десет родени в Сирия деца на бойци от „Ислямска държава“ с белгийско гражданство, припомня Ройтерс. Белгийските власти обаче все още не са изпълнили съдебното нареждане.

Децата се намират в бежанския лагер Ал Хол в Североизточна Сирия, която е под контрола на кюрдите.

В лагера има и 13 белгийски майки, девет от които са осъдени, а на четири са издадени международни заповеди за арест.

„Истината е, че ситуацията е лагера сериозно се е влошила“, заяви вчера Де Кро в белгийския парламент.

Около 20 непълнолетни белгийци и още 11 жени се намират в по-малкия лагер Родж, близо до границата с Ирак.

Де Кро изтъкна, че Белгия трябва да направи всичко по силите си, за да предотврати радикализирането на тези деца и да ги измъкне от лагерите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.