Бели националисти организират анти-бежански протести в Тенеси

Около 300 бели националисти и нео-нацисти организираха последователни демонстрации в два малки града в Тенеси, за да протестират срещу повторното заселване на бежанци в щата, който съди федералното правителство за същия казус по-рано тази година, съобщава Ройтерс.

Протестите на „Белия живот има значение” в Шелбивил и Мърфрийсбъро, организирани от някои от същите движения участвали в шествието във Вирджиния, което през август стигна до тежка агресия с фатален край, предизвика равен брой контра-протести и сериозно полицейско присъствие.

Протестиращите започнаха в Шелбивил, после пропътуваха 50-те километра на север към Мърфрийсбъро за следваща демонстрация. И двата града са близо до Нешвил, център на зона, която е станала дом за бежанците от Сомалия, Ирак и от други места.

„Не искаме федералното правителство да изсипва и изоставя всички тези бежанци в средата на Тенеси,” каза Брад Грифин, член на движението известно като „Южна Лига”, който е писал за желанието си да създаде бял „етно-щат”.

Тези протести са организирани от коалицията „Национален фронт”, която обединява групировки смятани за нео-нацистки или нео-конфедератски от Правния център бедността на Юг, който следи движенията на омразата в региона.

За да се запази спокойствието, полицията на Шелбивил използва временна ограда, за да раздели белите националисти от протестиращите срещу тях. Всеки, който иска да влезе в района, е претърсван. Пушки, палки и други подобни може да се удвоят, тъй като оръжията са забранени.

Протестиращите бели националисти се събраха зад шест бели щита с червени кръстове по тях. На другия протест се носят плакати с надписи „Не мрази” и „Ветерани за мир”. Две редици полицаи, някои в униформи за справяне с безредици, стояха между двете демонстрации, чиито участници си крещяха едни на други.

Един човек е бил арестуван за неправомерно поведение, но не е имало ранени, съобщава местна медия. Репортажите не са могли да бъдат незабавно потвърдени. По-късно в Мърфрийсбъро , където на протестиращите им е било забранено да носят щитове, маски или каски, протестът остана спокоен, казва града в Туитър.

Местните власти и религиозни водачи отричат демонстрациите, защото се страхуват, че те могат да предизвикат расистки, етнически и религиозни вълнения в щата.

 

 

 

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.