Белите каски в Сирия умират редом с цивилните

Докато светът спори имало ли е атака с химическо оръжие в Сирия и междувременно определени негови представители решиха за всеки случай да бомбардират наказателно и без санкцията на ООН същата страна, която всеки ден погребва своите деца, международни хуманитарни организации като Avaaz призовават своите членове към нещо съвсем просто: да дарят някаква сума за нова екипировка, инструменти и медицинско оборудване на Белите каски работещи на територията на Сирия.

Организацията излъчва клип, в който доброволецът Бяла каска, Мохамад Дейб Елхир, разтърсван от сълзи носи едномесечно бебе, което току-що е спасил от развалините на една бомбардирана къща. Скоро след заснемането на клипа Мохамад е убит – застрелян в главата, докато оказвал помощ в един спасителен център. Според източниците на Avaaz досега доброволната помощ на Белите каски – в мирно време шивачи, учители, пекари – е спасила 114 431 животи.

Работещата и на терен организация се обръща към симпатизантите си с думите, че президентът Асад и руските му поддръжници не показват знаци, че ще се предадат. Те твърдят, че няма доказателства за атаките с химическо оръжие, въпреки стотиците пациенти стичащи се в болниците, с пълни с пяна усти и неспособни да си поемат въздух.

Avaaz призовава хората по света да покажат на своите правителства, че са загрижени за Сирия и искат да дарят от собствените си пари, за да помогнат да се спасят стотиците ранени. През 2016 г. след подобна кампания за подкрепа на Белите каски те са успели да спасят над 40 000 човешки животи. Случилото се миналата седмица показва, че въпреки това, понастоящем тяхната безкористна и себеотдайна служба е нужна повече от всякога.

Публикуваме линка на Avaaz, където може да се намери повече информация за всичко казано дотук, както и за начините за дарителство в помощ на Белите каски:

https://secure.avaaz.org/en/alt_world_cup_loc_fr_pa/?slideshow

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.