Белият дом „пропусна“ съпруга на люксембургския премиер от описанието на снимка

Белият дом стана обект на критики, след като пропусна съпруга на понастоящем единствения открит гей премиер от описанието на снимка. Готие Дестне, който се омъжи за премиера на Люксембург Ксавие Бетел през 2015 г., беше сниман заедно със съпругите на останалите лидери на страни, членки на НАТО, по време на среща на най-високо равнище в Брюксел миналата седмица, съобщи „Пинк нюз“. Снимката беше споделена и в официалната страница на Белия дом във Facebook. В описанието към нея присъстваха имената на първите дами, но не и на първия джентълмен на Люксембург, архитекта Готие Дестне.

download (2)

 

В първоначалния вариант на описанието на снимката пише: „Първата дама Мелания Тръмп позира с кралицата на Белгия Матилда, в центъра, и останалите съпруги на лидерите на НАТО: Първата дама на Турция Емине Ердоган, на Исландия Тора Маргрет Балдвинсдотир; Първата дама на Франция Бриджит Троньо; Първата дама Мелания Тръмп; словенската Моица Стропник, българската Десислава Радева, белгийската Амели Дербодрегиен и норвежката Ингрид Шулеруд, по време на визитата им четвъртък, 25 май 2017 г., на Кралския площад в Брюксел.

Изпускането на името на Готие Дестне предизвика възмущение, като множество хора обвиниха Белия дом в „крещящо неуважение“. Девет часа по-късно описанието на снимката беше редактирано и името на люксембургския първи джентълмен се появи. Оригиналният вариант обаче все още може да бъде видян в историята на редакциите, както се увери и „Маргиналия“.

Организацията за ЛГБТ права GLAAD остави коментар под снимката с въпроса: „А какво за люксембургския открит гей Първи съпруг?“ Коментатор написа: „Не се споменава люксембургският съпруг? Той все още съществува, дори ако се опитвате да игнорирате факта, че е хомосексуален.“ „Толкова е прекрасно да видя първия съпруг! Толкова е тъжно, че Белият дом е или много прост, или много дребнав, за да го назове“, пише друг.

Белият дом не поднесе извинения за изключването на Дестне от описанието на снимката, нито обясни как се е случило то.

Ксавие Бетел е понастоящем единственият държавен лидер, който е сключил еднополов брак. Той се омъжи за Готие Дестне два месеца, след като страната въведе брачното равенство. И все пак, той не е първият държавен лидер, който е открит гей. През 2010 г. Йохана Сигурдардотир, по онова време премиер на Исландия, се ожени за партньорката си.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.