Бенямин Нетаняху казва, че Израел „не е държава за всичките си граждани”

Споделете статията:

 

Бенямин Нетаняху е заявил, че Израел „не е държава за всичките си граждани” във връзка с арабското население в страната, предава „Гардиън”.

В коментари в Инстаграм министър председателят развива твърдението си, като казва, че всички граждани, включително арабите, имат еднакви права, но, че той има предвид един крайно противоречив закон, прокаран миналата година, и според който Израел е национална държава на еврейския народ.

„Израел не е държава на всички си граждани”, пише той в отговор на критиката от израелския актьор, Ротем Села. „Според основния закон за националността, който приехме, Израел е национална държава на еврейския народ – и само на него.

„Както написахте, няма проблем с арабските граждани на Израел. Те имат равни права като всички нас и правителството Ликуд е инвестирало повече от всяко друго в арабския сектор,” заяви той във връзка с дясната му партия.

Тъй като коментарите му предизвикаха вълни от несъгласие в Израел, Нетаняху отново даде изявление във връзка с тази тема в началото на среща на кабинета. Той нарече Израел „Еврейска, демократична държава” с равни права, но „национална държава не на всички свои граждани, а само на тези с еврейски произход”.

Нетаняху е обвиняван, че демонизира израелските араби, които съставляват 17% от населението, в опит да увеличи успеха на дясното крило на изборите през април. Той многократно е предупреждавал, че противниците му ще получат подкрепата на арабските партии и ще направят значителни отстъпки на палестинците.

Нетаняху, под заплаха от процес за корупция, е изправен пред сериозно предизвикателство от центристкия политически алианс, воден от Бени Ганц, бивш военен шеф на кабинета и Яир Лапид, бивш финансов министър. Центристките позиции на алианса и мерките му за сигурност – те включват трима бивши военни – са помогнали да се спрат твърденията на Нетаняху, че лидерите му са „слаби” левичари.

Съвсем малко вероятно е арабски партии да бъдат част от каквато и да било коалиция след изборите. Арабските израелци са палестинци, които са останали по земите си след създаването на Израел през 1948 г. и като цяло силно подкрепящи Палестинската кауза.

В момента Нетаняху е начело на едно от най-десните правителства в историята на Израел и казва, че иска подобно правителство след идващите избори.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.