Берлин: Вандализъм на музейни артефакти свързан с “теоретици на конспирацията”

Споделете статията:

 

Употребата на маслени субстанции в три галерии вероятно е свързана с твърденията, че те са център на „глобалния сатанизъм”, съобщава Гардиън.

Най-малко 70 произведения на изкуството и древни артефакти в три галерии на берлински музеи са били обект на вандалски прояви с маслена субстанция в началото на месец октомври, пишат немски медии.

Обекти, сред които египетски саркофази, каменни скулптури и платна от 19-ти век, изложени в музея „Пергамон”, Националната галерия за старинно изкуство и Музея за модерно изкуство, са понесли видими повреди по време на посегателства от 3 октомври според репортажите на „Ди Цайт” и „Дойчландфунк”.

Новината за вандалските актове не е била оповестена повече от две седмици.

Пруската фондация за културно наследство, която се грижи за колекциите в изброените музеи, потвърждава за нанесените щети. Берлинската полиция обяви, че е започнала разследване, но няма да коментира мотива за подобна атака.

През 2018 г. две жени са арестувани в Атина, след като оцапват музейни експонати в Националния исторически музей с маслена субстанция. Двете нарушителки, за които по-късно се установява, че са с български произход, заявили пред полицията, че пръскали артефактите с олио и миро „защото в Свещеното писание се казва, че са чудотворни.”

Но немските медии свързват посегателствата срещу берлинските музеи с теориите на конспирацията, пробутвани чрез социалните медии от отявлени отрицатели на коронавируса.

Според една от тези теории музеят „Пергамон” е „сцена на глобалния сатанизъм”, защото в него се помещава реконструкция на древногръцкия пергамски олтар.

Атила Хилдман, бивш готвач на веганска храна за знаменитости, станал един от най-известните германски разпространители на безпочвената теория на конспирацията QAnon, постна съобщения в Телеграм през август и септември, в които твърди, че германският канцлер, Ангела Меркел, използва олтара за “човешки жертвоприношения”.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.