Бермудските острови: Първата държава в света, която отменя еднополовите бракове

Бермудските острови ще станат първата държава в света, която ще премахне еднополовите бракове, само шест месеца след като ги легализира. Парламентът на страната прие закон за съвместното съжителство в петък , което ще сложи край на брака между лица от един и същи пол, предават от International Business Times.

Двадесет и четири депутати гласуваха в подкрепа на закона, като се десет се обявиха  против. Законопроектът бе приет само шест месеца, след като една гей двойка спечели позволението да се ожени. Върховният съд постанови, че Уинстън Гудуин и неговият канадски годеник Грег Де Роче могат да се оженят, проправяйки пътя за равенство в брака.

Тогава адвокатът на двойката Марк Петингъл приветства решението като победа за правата на човека на Бермудските острови. “Посланието на омраза и изключване е отхвърлено.Човешките права означават човешки права за всички хора, но също така, никой не е изключен, а гейовете, които искат да се оженят, могат да го направят “, каза той.

Междувременно, няколко двойки от един и същи пол са сключили брак, но след сегашната промяна в бъдеще ЛГБТИ двойките  вече няма да могат да се женят на Бермудските острови. Съгласно новото законодателство те ще могат единствено да съжителстват на семейни начала.

Депутатът Лорънс Скот твърди, че новият закон ще даде на LGBT хората повече права.”В сегашния си вид  ЛГБТИ двойките могат да се ползват със статута „брак”, но без ползите”, каза той пред Бермудската асамблея и добави „След като тази законопроект мина, те ще се ползват с много повече права. Предимствата са това, което наистина искат.”

От своя страна политическите опоненти заявиха, че законопроектът лишава LGBT общността от техните човешките права. “Това е въпрос, свързан с правата на човека. Ние отнемаме правата за равенство на брака от общността на LGBT”, каза министърът на икономическото развитие Грант Гибънс.

Бермудската група LGBT Rainbow Alliance осъди остро решението. “Ние сме съгласни с Комисията по правата на човека, че предложеното законодателство  разводнява правата на ЛГБТИ хората, което води до отделен, но равноправен статут по закона”, каза групата пред Gay Times

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.