Без арест, ако те хванат с марихуана

Споделете статията:

Правозащитната организация Хюман Райтс Уоч похвали плановете на нюйоркската полиция да прекрати арестите на хора, заловени с малки количества марихуана. Оповестените на 10 ноември решения ще са от голямо значение за хиляди американци всяка година. Вместо арест, полицаите само ще глобяват притежателите на марихуана.

Според изследователката към ХРУ Алба Моралес, множеството арести за притежание на марихуана са изправили пред правосъдната система стотици хиляди хора, предимно афроамериканци и латиноамериканци, без видим положителен ефект върху обществената безопасност. Политиката на промяна спрямо заловените с марихуана е стъпка в правилната посока, въпреки че остава общият проблем за инкриминирането на притежанието на наркотици за лична употреба.

Арестите са запазена марка в практиката на нюйоркската полиция, откакто тогавашният кмет Рудолф Джулиани се обяви срещу притежанието на марихуана в средата на 90-те. Между 1996 и 2011 г. нюйоркската полиция е направила 586 320 ареста за марихуана.  Полицейските власти оправдават мерките с това, че те ще им помогнат да идентифицират хората, които в бъдеще ще продължат да извършват по-сериозни нарушения. В доклад от 2012-та обаче ХРУ разкрива, че арестите за притежание на марихуана не са ефективно средство за идентифициране на потенциално опасни нарушители. Проучени са случаите на 30 000 души без досие, арестувани в Ню Йорк за притежание на марихуана през 2003 и 2004 г. Над 90% от тях не са извършили закононарушения до 2012 г.

Преследването за притежание на марихуана не е евтино – скорошно проучване разкрива, че то струва 75 милиона долара на Ню Йорк само през 2010 г. Но цената, платена от арестуваните е още по-притеснителна. Освен травмата от ареста, на човек, обвинен в притежание на марихуана, може да му бъде отказана работа, социално настаняване, може да понесе и сериозни имиграционни последствия, включително депортация и забрана за повторно влизане в страната.

По време на кампанията си кметът Бил де Блазио заявява, че ще работи за общо законодателство, което да декриминализира притежанието на марихуана и че ще инструктира нюйоркската полиция да спре арестите на хора, които притежават малки количества марихуана. При все това през първите месеци от назначението му те не са намалели. Изявлението му от 10 ноември показва, че кметът може би изпълнява обещаното.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.