Без дом, ако си гей в Уганда

Според новата, по-сурова версия на угандийското анти-гей законодателство, всички хора с различна сексуална ориентация могат да загубят домовете си. Това съобщи британското издание PinkNews. Въпреки че не фигурира в дневния ред на събранието на управляващата партия на 13 декември, политиците в Уганда са обещали, че законопроектът ще бъде прокаран по Коледа.

Новият му вариант включва член, който криминализира всеки хазяин, собственик или рентиер на имущество, където се осъществяват „неестествени сексуални актове”. Той криминализира всеки, който „дава на лизинг или на сублизинг, използва или позволява да бъдат използвани собствености с цел реализиране на противоестествени сексуални практики”.

„Според този законопроект, ако собственик даде имуществото си под наем на гей или лесбийка, знаейки, че те могат да извършват интимни актове в дома си, той се изправя пред риска от седем години затвор. Защо да рискува по този начин? Гейовете и лесбийките, които вече са наели рискови имоти, са гонени от тях. Ако този законопроект бъде приет, тиранията срещу ЛГБТ общността в Уганда ще продължи. Подобно безумно преследване трябва да спре”, каза по този повод Джонатан Купър, директор на Хюман Дигнити Тръст.

ЛГБТ активистът от Уганда Франк Мугиша добави: „Когато правителството ни третира по този начин, първият проблем е винаги настаняването и подслона ни. Ние сме гонени от домовете си, собствениците не ни дават жилища под наем и много гейове и лесбийки остават бездомни. Следващият проблем са трудовите ни права. Просто нямаме такива. Отгоре на всичко много хора са отхвърляни от семействата си. Членовете на ЛГБТ общността стигат до низ от бедност и отчаяние. Но и ако това не е достатъчно лошо, насилието срещу нас става рутинно и нормално. Вместо държавата да защитава всички граждани на Уганда, ние ставаме нейни мишени и сме подлагани на всякакви прояви на нечовешко и деградиращо отношение.”

Предишният закон в Уганда, който криминализираше различната сексуална ориентация, падна в съда, но вносителите му подготвят още по-строга версия, с която да го заменят.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.