21 организации: Индия да не приема президента на Судан Омар ал-Башир

Индия не трябва да приема суданския президент Омар ал–Башир поискаха 21 международни и африкански неправителствени организации. Има заповед на Международния наказателен съд за неговия арест, за да бъде съден за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид в Дарфур, припомни международната правозащитна организация „Хюман Райтс Уотч“ (ХРУ).

Индия е поканила ал-Башир и други африкански държавни глави да присъстват на Срещата Индия-Африка на 26.10.2015 г., в Ню Делхи, Индия.

„Ал-Башир е обявен за военен престъпник и бяга от закона”, подчерта Оби Нуанкво, член на комитета към Нигерийската коалиция на Международния наказателен съд. „Приемането на Башир като гост би опетнило международния имидж на Индия и би засегнало жертвите му.”

През 2009 и 2010 г. са издадени две заповеди за арест на ал-Башир от Международния наказателен съд за атаки, умишлено и систематично насочени срещу цивилни, в нарушение с международното право, като част от антибунтовническата политика на суданското правителство в Дарфур.

Нападенията доведоха до стичането на стотици хиляди хора в бежански лагери в Чад и в лагери за вътрешно разселени в Дарфур.

Тъй като Индия не е член на Международния наказателен съд, не е обвързана със споразумението, което изисква сътрудничество с него. Резолюция 1593 от 2005 г. на Съвета по сигурност, отнасяща ситуацията в Дарфур до МКС, „призовава всички Държави и засегнати регионални и други международни организации да съдействат” на разследването на Съда.

„Много страни не са приели посещението на ал-Башир и Индия трябва да направи същото”, заключва Елиз Кеплер, международен правосъден директор към „Хюман Райтс Уоч“. „Индия е заявила, че иска да играе водеща роля в глобалните проблеми и това е възможност да заеме правилната страна в историята.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.