„Без ЛГБТ“ градове в Полша са отрязани от достъп до еврофонд

Шест града в Полша, които общинските власти обявиха за „свободни от ЛГБТ“ зони или забраниха кампании за правата на еднополовите двойки, са изолирани от един от фондовете на Европейския съюз, потвърди говорител на Европейската комисия, цитиран от АП.

Отказан е бил достъп до фонд за финансиране на дейности за изграждане на връзки между побратимени градове. Сумите по такива проекти не са големи – до 25 хиляди евро, и с тях се дофинансират съвместни програми на общности на две или повече селища.

Имената на шестте града не бяха посочени официално, тъй като правилото е да не се оповестява кой не е получил одобрение за достъп до евросредства.

Във вторник Хелена Дали, еврокомисар по въпросите на равенството, съобщи в „Туитър“ за отказаните молби на полските градове. „Ценностите и фундаменталните права на ЕС трябва да се уважават“, допълни тя.

 

"Без ЛГБТ" градове в Полша са отрязани от достъп до еврофонд

 

Збигнев Зьобро, полският министър на правосъдието, нарече отказа „неоснователен и незаконен“ и призова правителството да се обърне към Европейската комисия, за да промени решението. Зьобро, който е от малка консервативна партия в управляващата коалиция, се обяви преди седмица против ратифицирането през 2015 г. на Истанбулската конвенция за защита от домашно насилие, защото противоречала на традиционни и религиозни ценности в Полша. Сега той казва, че съгласно договорите на ЕС трябвало всички европейски институции да уважават националната идентичнот на 27-те членове и възгледите на всички граждани.

Президентът Анджей Дуда проведе успешна кампания за преизбирането си преди две седмици, основана на анти ЛГБТ лозунги и твърдения, че това било идеология, по-опасна от комунистическата.

Декларирането на градове за ЛГБТ Free зони няма правна стойност или правни последици, но се възприема като ярка проява на дискриминация.

„Дискриминацията от какъвто и да е вид не може да бъде толерирана в ЕС“, заяви в „Туитър“ и Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдие. „Ценностите на Съюза трябва да се спазват при всимки програми, финансирани от неговите фондове.“

„Асошийтед прес“ припомня, че някои полски градове вече са изгубили партньорите си в други държави, след като са заели хомофобска позиция.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.