Без обвинения срещу полицаи, застреляли невъоръжен чернокож

Споделете статията:

Срещу двамата полицаи, които застреляха невъоръжен чернокож мъж с умствени увреждания през 2014 г., няма да бъдат повдигнати обвинения. Действията им са определени като „правно оправдани“, съобщи градската прокуратура на Лос Анджелис, цитирана от „Ройтерс“.

Убийството на 25-годишния Езел Форд е един от множеството случаи на стрелба срещу невъоръжени чернокожи, извършени от полицаи и предизвикали национална вълна от протести, която доведе до възстановяването на дейността на движението за граждански права „Животът на чернокожия има значение”.

В доклада си по случая прокурорът от Лос Анджелис Джаки Лейси твърди, че полицаите Шарлтън Уамплър и Антонио Вилегас забелязали Форд да си тръгва от „гангстерски квартал” на 11.08.2014 г. и заподозрели, че ще извърши нещо незаконно. Докато Уамплър се опитал да задържи Форд, заедно с партньора му притиснали Форд на земята. Според доклада, той се пресегнал да вземе оръжието на единия от полицаите. Накрая Вилегас стрелял два пъти по Форд, след което Уамплър извадил резервния си пистолет, прицелил се в гърба му и също стрелял по него.

„Въпреки че загубата на живота на г-н Форд е трагична, вярваме, че действията на полицаите са правно оправдани и доказателствата подкрепят решението ни”, заявява прокурорът. Адвокатът на семейството Стийв Лерман сподели, че макар и решението на Лейси да е било очаквано, то е разочароващо.

„Отново става въпрос за политика”, смята Лерман, който представляваше и моториста Родни Кинг, който съди полицията на Лос Анджелис, след като беше пребит от полицаи през 1991 г. по време на акция, заснета от свидетел и разпространена по света. „Много е обезкуражаващо. Докато полицаите, извършили действия довели до убийството на човек, не бъдат наказани, няма да има справедливост за никого, независимо дали е черен, бял или кафяв”, заяви адвокатът в телефонно интервю.

Решението на прокурора да не повдига обвинения идва почти 20 месеца, след като Полицейската комисия на Лос Анджелис постанови, че Уамплър е нарушил няколко наредби със стрелбата си. Вилегас е оправдан за действията си. И двамата са отстранени от длъжността на патрулиращи полицаи. Това кара партньорите да заведат иск срещу града с аргумента, че решението е расистки мотивирано. Вилегас е с латиноамерикански произход, а Уамплър бял.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.