Без вечерен час в Балтимор

Споделете статията:

Вечерният час в Балтимор е отменен. Това стана вчера вчера с решение на кмета на града, съобщи Ройтерс. Ограничението беше наложено миналата седмица след нощ на грабежи и палежи, последвали смъртта на младия чернокож мъж Фреди Грей от наранявания, получени в ареста.

Стефани Роулингс-Блейк, кметица на Балтимор, каза, че вярва, че в града вече е установено достатъчно спокойствие. „Целта ми винаги е била да не допускам вечерен час повече от необходимото,” заяви тя в социалната мрежа Туитър и добави: „Смятам, че днес моментът настъпи.”

Изненадващото съобщение в петък на градския главен прокурор, че се повдигат криминални обвинения срещу шестимата полицаи, свързани с ареста на младежа, беше последвано от уталожване гнева, предизвикан от смъртта му. След смъртта на 25-годишния мъж на 25 април в щата Мериленд имаше серия от грабежи и палежи, както и мирни протести.

Демонстрациите в предимно Балтимор, населен предимно с афроамериканци, са част от повсеместната вълна протести срещу полицейското насилие, избухнали миналата година след убийствата на невъоръжени чернокожи мъже, сред които имаше дори дете, от бели полицаи, в Мисури, Ню Йорк и на други места.

Заключението от разследванията им миналата година беше, че свързаните с убийствата полицаи са действали според закона. Съдебните заседатели се обявиха срещу осъждането им, което предизвика яростни реакции.

В събота следобед стотици хора се събраха в Балтимор на митинг, изразявайки радостта си от решението на прокурора Мерилин Мосби да повдигне обвинение срещу един от участниците в ареста на Грей за причиняване на смърт, а останалите петима да получат по-леки обвинения.

Мосби, 35-годишна жена с афроамерикански произход, поела длъжността през януари, каза, че медицинският следовател е обявил смъртта на Грей за убийство. Според нея той е бил незаконно арестуван и полицаите многократно пренебрегвали молбите му за помощ, докато му слагали белезници и го карали да лежи с лице към земята в полицейския микробус.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.