Махат въпроси за миналото на американските студенти

Три американки колежа се съгласиха да махнат въпросите за минали арести от процедурите за прием, съобщи правозащитният сайт www.vice.com. В публикацията се казва, че премахването на тази част от кандидатстването е въпрос на справедливост и здрав разум – според ФБР повече от 12 милиона души годишно минават през арестите, но много по-малко са осъдените за някакво престъпление; мнозина са регистрирани с малко или никакво основание. Досието за арест не е толкова сериозно, но на него не се гледа добре. То намалява шансовете на квалифицирания кандидат да влезе в избраното училище.

По-сериозното препятствие, което засяга много американци, е, че колежанските власти събират и използват криминалните досиета на кандидатите. Две трети от американските колежи и университети докладват, че събират криминална информация от отговорите във формулярите за кандидатстване. Най-честият въпрос, независимо от ранга на училището, е „Били ли сте подвеждани под съдебна отговорност за лошо поведение?”. В някои учебни заведения питат дали кандидатите са извършвали простъпки в непълнолетна възраст и дори дали са имали проблеми с дисциплината в прогимназията.

По-малко от половината училища, които събират тази информация, имат писани правила за употребата й, но повечето служители по приема докладват, че на криминалното досие се „гледа отрицателно” и може да навреди на шансовете на кандидата. Според Vice това е проблем, защото в същността си подобно отношение е нечестно. Бившите закононарушители – около 70 милиона души – са били наказани за престъпленията си, много от тях са лежали в затвора; платили са „дълга си към обществото”. Препятстването на онези, които искат да получат образование, може да удължи до безкрайност наказанието им, включително и за дребни нарушения, е позицията на правозащитния сайт.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.