Да останеш без подслон по време на карантина – бездомните vs. коронавирус

Бездомните хора са сред уязвимите групи, които са изложени на най-голям риск от заразяване с коронавирус.

Много бездомни хора са изправени пред допълнителен риск – живеят навън, не се хранят правилно, което ги прави особено уязвими на усложнения, ако бъдат заразени с COVID-19.

Заради условията, в които живеят, има три пъти по-голям шанс да заболеят от респираторни заболявания, а продължителността им на живот, според данните на Националния статистически институт във Великобритания, е само 45 години за мъжете и 43 за жените. Също така повече от половината имат проблеми с психичното здраве, заявява Националната здравна служба в страната.

 

Друг сериозен проблем е, че тези хора нямат ежедневен достъп до информация и мнозина дори могат да не знаят за епидемията, както и какво препоръчват властите, за да се предпазят от заразяване.

Но дори и да са запознати с мерките за социална дистанция, самоизолация и честото миене на ръце, в много случаи за тях е изключително трудно да ги спазват.

Същото важи и за тези настанени в приюти или центрове за бездомни хора, тъй като баните обикновено са общи, което увеличава риска от предаване на вируса.

Това, което трябва да се направи първо, е, да се установи колко от тези хора са заразени с COVID-19 и да им се помогне. А на тези, които са в добро здраве, да им се обясни как да се пазят.

 

Страхът от разпространение на заразата в общността принуждава властите да реагират бързо и да се опитат да настанят всички бездомни във временни жилища.

За целта в някои градове по света се  поемат разноските за хотелски стаи и каравани, в които да бъдат поставени под карантина хората със симптоми на коронавирус. Също така на други места ще бъдат преместени и някои от настанените в приютите за бездомни, като по този начин ще бъде по-лесно да спазват социална дистанция.

 

Така кризата около разпространението на новия вирус още повече изостря проблема с хората на дъното на обществото. Често незабележими дори в спокойни времена, сега на места е възможно те да бъдат пренебрегнати в общите усилия за ограничение на болестта. А това, че няма как да се подложат на самоналожена изолация – просто защото няма къде, ги превръща в рисков фактор за заразяване с COVID-19 и евентуалното разпространение на болестта след това.

А тогава вече властите, искат или не, ще трябва да им обърнат внимание.

/ със съкращения/

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.