Бежански протест пред гарата в Будапеща

Споделете статията:

Стотици разгневени мигранти протестираха пред терминала на Източната гара в Будапеща вчера. Те настояваха им бъде позволено да пътуват до Германия, съобщава Ройтерс.

Около 1000 човека размахваха билети, пляскаха и скандираха „Германия! Германия!” пред гарата. По-късно те седнаха, вперили поглед в полицейската блокада пред входа й. „Моля, ние също сме човешки същества!”, гласеше плакат на немски, издигнат от малко момче в по-малка група, която протестираше вечерта.

Бежанската криза, съперничеща на онази от войните на Балканите през 90-те, се определя като най-сериозната след Втората световна война.

Вероятно Германия ще поеме най-големия дял от това предизвикателство. В случая на бежанците от Сирия страната не се ръководи от така нареченото Дъблинско споразумение, според което търсещите убежище трябва да кандидатстват в първата европейска държава, в която се озоват. Но при претъпканите влакове с мигранти, слизащи на гарите в Мюнхен и Розенхайм от Австрия и Унгария, Германия настоя наредбата да остане в сила и подкани и останалите европейски държави да я спазват.

Огромното мнозинство бежанци, бягащи от насилието и останалите мигранти, които искат да се спасят от бедността, пристигат на южните и източните европейски граници, но са решени да продължат напред и да потърсят убежище в по-богати държави на север и запад. Това означава да преминат нерегламентирано голяма територия без вътрешнограничен контрол, който да ги спре.

Унгария се оказа една от първите предупредителни светлини на кризата като основен портал за мигранти пътуващи по суша през Балканите и влизащи в Европейския съюз. Във вторник властите затвориха гарата в Будапеща, после я отвориха, но без да пускат бежанци. Решението беше отзвук от понеделник, когато Унгария и Австрия пуснаха за Германия пълни влакове с търсещи убежище.

Говорителят на правителството Золтан Ковач каза, че затварянето е било опит да се наложи законодателството на ЕС. Лагерът от 2000 човека на площада пред гарата, при 40 градусова горещина, показва колкото трудно ще е това.

„Ние сме стотици тук, къде трябва да отидем?”, попита Мара, 20-годишна жена от Алепо, Сирия, която сподели, че семейството й си е купило билети за влак през Виена.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.