Бежанци с увреждания лобират ЕС да подобри условията в бежанските лагери

Споделете статията:

Обсъждане под надслов ”Бежанците с увреждания: пренебрегнати и неглижирани” се проведе вчера в Европейския парламент. Повод за него е, че хиляди, търсещи убежище са били поставени в ужасни условия в Гърция по времето на споразумението между Европа и Турция, съобщиха от „Хюман райтс уоч“ (ХРУ). Според правозащитната организация бежанците с увреждания са били пренебрегнати при вземането на хуманитарни мерки.

Събитието е организирано от Европейския форум по уврежданията, ХРУ и Брандо Бенифей, член на Европейския парламент и заместник-председател на работната група по уврежданията, както и от част от членовете на парламента, активно защитаващи правата на хората с увреждания. То събира на едно място членове на Европейския парламент, представители на Европейската комисия, организации на хора с увреждания, бежанци, агенции на ООН и хуманитарни организации.

През януари ХРУ публикува разкритията си, че хората с увреждания не са адекватно приети от системата за прием на бежанци в Гърция. Делегацията на Европейския форум по увреждания също излезе с подобни констатации през октомври 2016 г. И двете организации са документирали, че хората с увреждания са имали затруднен достъп до услуги като подслон, санитарни и медицински грижи, както и ограничен достъп до психично-здравни грижи.

През Октомври в бежанския лагер „Елинико“ в Атина, ХРУ откри 8-годишният Али от Афганистан, който се придвижва в инвалидна колика и не може да използва театралните в лагера, които са недостъпни за него. В резултат на което се налага момчето да използва памперси. След като състоянието му се влошава поради липса на подходящи здравни грижи и рехабилитация, Агенцията на ООН за бежанците премества момчето и семейството му в апартамент в Атина. Но нуждите на много хора с увреждания в Гърция не могат да бъдат посрещнати, на мнение са от „Гласът на Америка“.

Участник в срещата в Европейския парламент беше Нюжен Мустафа, 18 годишна бежанка с увреждане, която идва от от сирийския град Алепо. „Мислех си, че семейството ми няма да може да се евакуира заради мен, ако нещо се случи. Ние нямахме асансьор и живеехме на 5-ия етаж. Това те кара да се чувстваш като бариера между семейството си и сигурността” разказва Мустафа през изданието.

Мустафа и нейното семейство решават да напуснат Алепо и да отидат в Гърция през 2015 г. Пътят по суша и море е тежък за нея заради увреждането й. Накрая Мустафа заживява в Германия, където сега посещава училище, говори пред Европейския парламент, за да сподели историята си с политиците и да ги мотивира да подобрят условията в лагерите: „Смятам се за голяма късметлийка заради това, което имам сега. Но седейки в тази стая, е тъжно, че в 21-ви век тоалетни и базови условия са лукс за някои хора. Всички ние, особено хората, с увреждания заслужаваме много повече.”

Комисарят на Европейския съюз за хуманитарна помощ и управление на кризи се срещна с Мустафа в парламента и заяви: „повече хора с увреждания да се местят от лагерите към места под наем е много важен метод за намаляване на броя на хората с увреждания, живеещи в лагерите. Защото определено настаняването под наем може да даде повече достойнство на бежанците и, по-специално, на тези с увреждания, и в същото време на направи нашата помощ по-ефективна.”

Хелга Стивънс, член на Европейския парламент, която е с увреден слух и е съпредседател на парламентарната вътрешна група по уврежданията, вярва, че достъпът до информация и комуникацията с хората с увреждания са от решаващо значение: „Служителите на Агенцията трябва да бъдат обучени и да се повиши осведомеността им относно проблемите, които хората с увреждания срещат”.

Гунта Анка от Европейския форум по уврежданията е на мнение, че ситуацията за хората с увреждания може да се подобри само ако се води коректна база данни. Според нея лагерите и центровете за прием на бежанци не регистрират колко бежанци с увреждания приемат. Анка констатира: „В ситуациите, когато увреждането не е видимо, никой не пита хората дали имат нужда от нещо. Това означава, че няма информация колко такива хора се намират там. Много е трудно да планираш и да осигуриш помощ в тези случаи, ако не знаеш какво да осигуриш и на кого”.

На 15 март се навършиха 6 години от началото на войната в Сирия. Броят на сирийците, които са избягали в други държави, е повече от 5 милиона и се очаква да достигне 6 милиона, припомнят от „Гласът на Америка“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.