Бежанците имат талант: ООН подкрепя шоу, което да промени представите

Споделете статията:

Тийнейджърка – поет от Нигерия, певец на реге от Сиера Леоне и колумбийски танцьор бяха сред състезателите този уикенд в Сицилия, в подкрепено от ООН шоу, което да промени разказа за мигрантите, съобщава Гардиън.

„Бежанците имат талант” е първото събитие от този вид, което се организира на международно ниво и в което участват десетки хора, които търсят убежище от разкъсвани от война страни, както и жертви на трафик. Този уикенд 13 финалисти показаха уменията си в Катания, като изпълняваха песни, музика, театрални етюди и други форми на изкуство пред жури, в което участваше британският актьор Дъглас Буут.

„Това е повече от шоу за таланти”, каза Марко Ротуно, прес служител в Сицилия за Върховния комисариат за бежанците към ООН, който подкрепи събитието заедно с 20 други организации. „Нещата, които трябва да увеличаваме в живота – доверие, гордост, приятели, общност и надежда – всички те бяха изпитани от състезателите и всички включили се в събитието.”

Победителка стана 18-годишната нигерийска поетеса, Хана Иморди, която прочете творбата си, наречена „Пътешествието”, посветена на онези, които се съмняват, че бежанците имат основателни причини да напуснат родината си.

„Толкова съм щастлива”, каза тя. „Не беше толкова важно за мен да стигна до финалите, колкото да имам възможността да кажа чрез поезията ми, че милиони хора са карани да напускат страната заради война, бедност или религия. Трябва да се помага на тези хора да постигнат мечтите си или поне животът им да стигне до щастлив край. Те трябва да бъдат приемани, а не отхвърляни. Преди да променим света, трябва да започнем да променяме себе си.”

В поемата й са включени стиховете: „В този различен град, търся защита. В този различен свят, търся приемане. В тази различна култура, към която се опитвам да се адаптирам, търся помощ. Какво ме чака в бъдеще?”

Сред финалистите бяха и 23-годишен изпълнител на реге от Сиера Леоне, както и 37-годишен професионален танцьор от Колумбия, Дарвин Медрано, който е един от 8-те милиона изселени колумбийци.

Всички изпълнители са имали травматични преживявания. Мнозина от тях са пристигнали в Италия като малолетни преминали през Либия, където са понесли мъчения, злоупотреби и насилие. Други са били жертви на трафик на хора, подмамени да напуснат домовете си с обещанието за достойна работа, а после са били скланяни към проституция или робство.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.