Безпрецедентно Нидерландия закри затворите си. Как правосъдната й система успя

В една от най-развитите европейски страни все повече се засилва тенденцията да бъде избягвано пращането на престъпници в затвора, освен ако не е крайно наложително. Част от тази странна политика е програмата за обществена грижа за хората с психични проблеми, пише The Gardian.

„Работим в две насоки – първо, да предотвратим ново престъпление, а след това върху психичните страдания и социалните проблеми, които идват с него“, обяснява Хомо Фолкертс, криминален психолог, работещ с опасни престъпници.

„Никой не одобрява престъпленията или насилието, които тези хора са извършили, но зад тях стои един много тъжен свят. Ако искате да оправите всичко това, ще е нужно много време“, добавя той, цитиран от „Гардиън“.

Днес все по-намаляващият брой ефективни присъди изправя Нидерландия пред необичаен проблем – няма достатъчно затворници за затворите, дори и след като страната даде под наем някои места за изтърпяване на наказание на Норвегия и Белгия.

От 2014 година насам в страната са затворени 23 затвора. Те са превърнати в бежански центрове, домове и хотели. Нидерландия е трета в Европа по най-малък брой на затваряни осъдени – 54,5 на 100 000 души.

Според изследователския център на министерството на правосъедието в страната, броят на присъдите, наказващи със затвор, е паднал от 42 000 през 2008 до 31 000 през 2018 година.

Отчита се и спад от две трети в срока на присъдите за младите престъпници. Официалната престъпност е паднала с 40% за същия период.

Как нидерландската система успява да постигне такива резултати?

Принципът може да се сведе до едно просто правило – отнасяйте се към затворниците като към хора и те ще се държат като хора.

Предлагайки специална програма за рехабилитация на хора с психични заболявания, нидерландската правораздавателна система намалява броя на хората в затворите. Тази система е базирана на превенцията и разбирането, а не на наказанието. Хората, извършващи престъпления, често се наказват с глоби или са принудени да посещават програми за психологическа рехабилитация.

Този затвор е превърнат в място за разходки

Времето, прекарано в затвора, е намалено, след като дългите присъди са се доказали като неефективни.

Тези нови мерки са наречени „алтернативни присъди“ и се основават на идеята, че престъпниците трябва да се третират като човешки същества, които все още могат да бъдат полезни на обществото след реабилитацията си.

„Начинът, по който се държите с хората, включително и в затвора, има голямо значение за това как те ще се върнат в обществото. Ако се държите с тях като с кучета, те ще се държат като кучета, но ако ги третирате като хора, те ще се държат като хора“, обяснява психологът Мириам ван Дел.

Тези, които все пак отиват в затвора, получават възможност да се включат във провеждана терапия за връщането им в обществото възможно най-бързо. Тези програми за интервенция целят да предпазят обществото, а също и да реабилитират тези, които са били в затвора.

Според едно проучване, програмите са се оказали успешни, въпреки че според някои, те са създадени за мъжете и жените имат много по-малка полза от тях.

В крайна сметка много от затворите в страната са изоставени. Някои се дават под наем на други страни, други са превърнати в луксозни хотели и жилища за бежанци. Има планове за превръщането на един от най-известните затвори – Koepelgevangenis, в университет.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.