БХК: България има сериозни проблеми с неонацистките движения сред футболните агитки

Споделете статията:

 

Леон Кофи работи като търговски представител в българския офис на международна компания.

 

Той е нападнат пред сградата на Министерството на вътрешните работи, докато се прибира към дома си заедно с двама свои колеги. На ъгъла на улиците „6-ти септември“ и „Ген. Паренсов“ пострадалият и придружителите му засичат група, чиито отличителни символи предполагат, че са на агитката на футболния клуб „Левски“. Щом тримата биват забелязани от хулиганите, от тълпата се отделя група от приблизително 50 души, които се насочват към г-н Кофи. Първият от достигналите до него нападатели е бил с маска. Той поваля жертвата на земята, след което групата започва да нанася многократни удари върху всички части на тялото му, съобщават от БХК.

Докато го ритали на земята, нападателите имитирали маймунски звуци, явно отправяйки расисткото послание, че считат жертвата си за маймуна, поради тъмния цвят на кожата му. Свидетели на нападението, освен придружителите на жертвата, са и полицаи, които са били в непосредствена близост по време на побоя. Г-н Кофи изпада в безсъзнание. След като се съвзема, пострадалият е откаран в две поредни болници, където и на него, и на колегите му е заявено, че той е добре и му е отказан прием. Приет е едва в третата болница – УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Българският хелзинкски комитет (БХК) поема защитата на Леон Кофи, чернокож британски гражданин, станал жертва на тежък побой от страна на футболни хулигани вечерта след края на мача между „ЦСКА-София“ и „Левски“ в София на 29 септември 2018 г.

След претърпяна операция и над двуседмичен престой в неврохирургията на болницата г-н Кофи се възстановява от преживяното. По случая е образувано досъдебно производство. Към настоящия момент записите от камерите на сградата на Министерството на вътрешните работи все още не са набавени.

Предвид това, че жертвата е чернокож мъж, предвид, че извършителите вероятно са били футболни хулигани и предвид поведението им по време на побоя, с което ясно са заявили расисткия си мотив, ние считаме, че е налице престъпление от омраза по расистки подбуди, смятат от правозащитната организация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.