БХК получи сигнал за липсата на адекватни мерки срещу COVID-19 в Софийския централен затвор

Във връзка с пандемията от коронавирус Българският хелзинкски комитет (БХК) получи жалба от група подсъдими в Централния софийски затвор и техни близки, в която се съобщават тревожни данни за липса на системни и обхватни мерки за опазване на здравето както на тях, така и на затворническия персонал.

Според твърденията в писмото, в затвора продължават да се въдворяват арестанти по висящи дела, които не са отделяни от тези, за които е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от преди пандемията. Твърди се още, че новопристигащите не преминават през „обстоен, сериозен преглед“ за заразни болести. Свижданията са забранени във връзка с грипната епидемия по силата на вътрешна заповед, което пречи на лишените от свобода да получават храна отвън и причинява струпване на опашки пред затворническата лавка. Не са спрени и ремонтните дейности, извършвани от работници, като според писмото „никой няма нито ръкавици, нито маски, нито дезинфиктанти“. Надзирателите също не носят такива предпазни средства. Сочи се, че има три душа за 80 души, че пералнята е обща и може да се ползва само веднъж седмично, а пространствата за раздвижване на лишените от свобода са само три за общо 800 души, които могат да се ползват само за час и двайсет минути. Единственото кухненско помещение е общо и се ползва от около 80 души, като то също не е оборудвано с дезинфектанти и предпазни средства. Месечно подсъдимите получават само два сапуна, които се ползват и за миене на съдове и прибори, и за пране. Медицинската грижа се свеждала до предписване на „аналгин за всички болести“.

БХК изразява тревога от така изложените твърдения и незабавно ще се обърне към министерствата на правосъдието и на здравеопазването, за да потърси тяхното становище за материалните условия и хигиената в този, а и в други затвори. Организацията ще отправи питане към тези институции какви мерки смятат да предприемат по повод жалбата, която е адресирана и до тях, наред с други отговорни институции и държавни лица – като президента Радев, оглавяващия щаба за извънредно положение ген. Мутафчийски, прокуратурата, председателката на Народното събрание.

Миналата седмица БХК и Български адвокати за правата на човека изпратиха до народните представители писмо, с което вече обърнахме внимание на неразрешените въпроси с противоепидемичните мерки в местата за лишаване от свобода, в това число неадекватният достъп до медицински обслужване и големия риск от всичко това. Припомняме, че вчера в Народното събрание е внесен законопроект за изменение и допълнение на ЗМДВИП, който обаче не адресира тези проблеми.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.