БХК представя нов доклад за децата, лишени от свобода

Нов доклад за децата, лишени от свобода, ще представи Българският хелзинкски комитет (БХК). Докладът обобщава резултатите за България от обширно международно изследване на тема „Деца, лишени от свобода в Централна и Източна Европа: Между наследството и реформата”. Представянето ще бъде на 16 декември от 11 ч. в пресклуба на БТА.

В доклада се съдържат данни от обхватен мониторинг на нашите затворени институции за деца. Това са поправителни домове за непълнолетни, възпитателни училища – интернати, социално-педагогически интернати, домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни, следствени арести, полицейски управления. По същество те представляват различни типове места, в които деца са  лишени от свобода.

В доклада се проследяват начините, по които деца са изпращани в тези затворени институции и се диагностицират проблемите с правата на децата, възникващи на „входа” на системата на институционализирането. Обрисувана е и картината на условията в институциите, за които отдавна е известно, че са далеч от съвременните изисквания за места, в които живеят деца.

„Маргиналия” ще представи  авторски публикации на основни теми и заключения от доклада.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.