БХК представя нов доклад за децата, лишени от свобода

Споделете статията:

Нов доклад за децата, лишени от свобода, ще представи Българският хелзинкски комитет (БХК). Докладът обобщава резултатите за България от обширно международно изследване на тема „Деца, лишени от свобода в Централна и Източна Европа: Между наследството и реформата”. Представянето ще бъде на 16 декември от 11 ч. в пресклуба на БТА.

В доклада се съдържат данни от обхватен мониторинг на нашите затворени институции за деца. Това са поправителни домове за непълнолетни, възпитателни училища – интернати, социално-педагогически интернати, домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни, следствени арести, полицейски управления. По същество те представляват различни типове места, в които деца са  лишени от свобода.

В доклада се проследяват начините, по които деца са изпращани в тези затворени институции и се диагностицират проблемите с правата на децата, възникващи на „входа” на системата на институционализирането. Обрисувана е и картината на условията в институциите, за които отдавна е известно, че са далеч от съвременните изисквания за места, в които живеят деца.

„Маргиналия” ще представи  авторски публикации на основни теми и заключения от доклада.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.