БХК- преследването на цели групи хора заради деяния на техни членове е незаконно, Каракачанов нарушава чл.162,ал.1

БХК изразява съпричастност към пострадалия от побой в с. Войводиново военнослужещ, и надежда, че извършителите ще бъдат изправени пред съда и ще понесат предвиденото от закона наказание.

Във връзка с изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов сме принудени обаче да припомним, че наказателната отговорност е лична. Преследването на цели групи хора, обособени по етническа принадлежност, заради деяния на отделни техни членове, е незаконно. То е характерно за фашистката идеология и ръководещите се от нея режими, се казва в становището на организацията.

 

Маргиналия припомня чл. 162, ал. 1 НК. Съгласно тази разпоредба, „Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към расова, национална или етническа вражда или омраза, или към расова дискриминация, се наказва с…”.Красимир Каракачанов е извършител на такова подбудителство, следователно трябва да бъде подведен под отговорност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.