Би Би Си: Британски ЛГБТ хора от азиатски произход биват принуждавани да сключат брак с хора от противния пол

По данни на полицията във Великобритания стотици ЛГБТ хора от азиатски произход са принудени да сключват хетеросексуални бракове, съобщава сайтът на радио Би Би Си.

Например, полицията в региона Уест-Мидълденс съобщава, че към нея се обръщат за помощ все повече млади хора, чиито семейства ги принуждават да сключат брак с представители на противоположния пол.

Само през миналата година по официални данни , най-малко 30 души, принадлежащи към ЛГБТ общността са сключили брак против волята си.

Но в действителност това число може да бъде много по-голямо, защото в общностите на имигранти от страни от Южна Азия не е прието да се говори за еднополови отношения, в тези среди те са табу.

Данните на полицията се потвърждават от благотворителни организации и активисти на  ЛГБТ.

В резултат на проучване, проведено от Би Би Си сред хора, които произхождат от Южна Азия и живеят в Британия, 22 души са заявили, че семействата им оказват натиск  поради това, че са ЛГБТ. Целта на този натиск е да ги принудят да встъпят в брак с хора от противоположния пол.

В мнозинството от случаите те заявяват, че са били готови да се подадат на натиска, защото не искат семействата им да се опозорят в очите на общността.

Ранджип (това е измислено име) е вече на 30 години, той живее в Ковънтри. Преди две години е признал пред близките си, че е гей. Първата реакция на баща му е била съвет да се ожени за жена.

„Аз съм сикх, а старото поколение по традиция не може да се помири с мисълта, че в семейството може да има ЛГБТ човек“, казва той. „Баща ми ми заповяда да се оженя, защото мислеше , че по този начин ще се излекувам от хомосексуализма“.

„Да се изпитва такъв емоционален натиск е тежко и неприятно, а освен това ти не искаш да опозориш семейството с публично признание, че си гей“, обяснява той. „В края на краищата аз сключих брак с партньора си, но родителите ми не дойдоха на сватбата“.

Сега Ранджип живее двойнствен живот и много страда от това, че баща му не може да го приеме такъв, какъвто е.

„Сърцето ми се къса на части, когато виждам, че баща ми се измъчва заради това, че съм гей“, казва той.

Министерствата на външните и на вътрешните работи още през 2005 г. създадоха специално подразделение за борба с принудителните бракове. Миналата година към него за помощ са се обърнали 1428 души, от тях 30 са ЛГБТ хора.

Но властите признават, че всъщност броят на ЛГБТ хората, които са принуждавани да встъпят в хетеросексуален брак, „може да е значително по-голямо“. Това е свързано с обстоятелството, че тези, които се обръщат за помощ към това подразделение не биват питани дали сексуалната им ориентация е станала повод за принудителен брак.

Сега служителите на това подразделение работят целенасочено с представителите на ЛБГТ общността с цел да мотивират жертвите на такъв род насилие да съобщават за него и да получават помощ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.