Би Би Си към Кьовеши: Ако работите с румънските си методи, ще направите много хора нещастни

Вестник “Адевърул” публикува днес интервю на бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши за БиБиСи, цитиран от БНР.

В интервюто Кьовеши казва, че по времето, когато е била ръководител на румънската антикорупционна прокуратура, е използвала информация от тайните служби, за да образува дела, но работата по разследването е била осъществявана от антикорупционните прокурори, а резултатите са били потвърждавани в съда. Кьовеши е направила това уточнение, след като е била запитана от журналистите на БиБиСи дали ще използва същия метод и на новия си пост европейски главен прокурор.
“Адевърул” отбелязва, че в интервюто журналистите от БиБиСи са изправили Кьовеши пред твърденията на редица румънски политици и бизнесмени, някои от тях с повдигнати обвинения от НДБК, според които тя е “фабрикувала” дела с помощта на Румънската служба за разузнаване (SRI).

Журналистите попитаха Кьовеши дали съжалява за методите, които е използвала в Румъния, докато е била главен прокурор на НДБК. “Не, не става дума за методи, а за работни договорености, съществуващи в онзи момент, базирани на законодателството. Получавахме информация от тайните служби и я използвахме, за да образуваме дела. Но е важно да се каже и да се изясни, че нашите разследвания са били правени от прокурори и полицаи, и че нито един служител на разузнаването не е работил по нашите случаи”, отговаря Кьовеши.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.